Hitler elfeledett szövetségesei

Soha korábban nem látott fotók kerültek elő VIII. Edward és Wallis Simpson esküvőjéről

2016. november 23. 12:48

II. Erzsébet nagybátyja, VIII. Edward és egy elvált amerikai nő, Wallis Simpson egybekelése az egyik legtöbb vitát kiváltó házasság volt az európai királyi családok modernkori történetében. A király kevesebb mint egy évi uralkodás után lemondott trónjáról, hogy elvehesse Simpsont. Nemrég korábban nem publikált képek kerültek elő az esküvőről.  

VIII. Edward és Wallis Simpson esküvője

Az egyik meghívott által készített felvételeken a mosolygó pár többek között a vendégek társaságában látható – olvasható a The Telegraph cikkében. A szertartásra 1937. június 3-án a franciaországi Château de Candé könyvtárában került sor. Az esküvőről természetesen hivatalos fotók is készültek, ám Lady Metcalfe, a vőlegény tanúja, Edward Metcalfe felesége is készített felvételeket, amelyeket azonban mindeddig csak kevesen láthattak.

A korábban a nyilvánosság számára rejtve maradt képek betekintést engednek a királyi méltóságokat megbotránkoztató házasság első pillanataiba: többek között a könyvtár megrendítően üres széksorairól készült képek segítségével. Edward hiába remélte, hogy öccse, VI. György (akinek átadta a brit királyi trónt), eljön az esküvőre, a számára fenntartott hely is üresen maradt.

Randolph Churchill, a későbbi miniszterelnök fia, valamint a híres bankárcsalád sarja, Eugène Rothschild báró jelenléte ellenére a szertartás jóval szerényebb külsőségek közepette zajlott, mintha a Westminster-apátságban vagy a Buckingham-palotában tartották volna.  A ceremónián a szeméhez passzoló halványkék ruhát viselő Simpsont egyébként annak ellenére előző férje vezetéknevén ismerjük, hogy visszatért leánykori nevéhez, a Warfieldhez.

Edward uralkodóként – mivel ez azt jelentette, hogy az anglikán egyház feje is volt – nem vehetett el egy elvált nőt, így inkább lemondott a birodalom vezetéséről. Leendő feleségével Franciaországba utazott, ahol elbújhatott a sajtó figyelő tekintete elől. A pár egy üzletemberként tevékenykedő barátja, Charles Bedaux és felesége, Fern kastélyában húzta meg magát. Bedaux Edward és Wallis nászútját is megszervezte, mégpedig a náci Németországba, ahol Adolf Hitlerrel is találkoztak. Bedaux később a Franciaországot megszálló németek tanácsadójaként tevékenykedett, 1943-ban pedig egy amerikaiak által fenntartott börtönben öngyilkos lett.

Fern és Charles Bedaux
Lady Metcalfe férjével

A fotókon Bedaux is szerepel, amint szerényen mosolyogva, felesége oldalán az oltár mellett áll. Ez a kép, 16 másik mellett november 30-án kerül árverésre Billingshurstben, 6 ezer fontos kikiáltási áron. Lady Metcalfe egyébként annak ellenére, hogy a vőlegény tanújának felesége volt, nem érezte túl jól magát, és mint később visszaemlékezett, hiába próbált meg bájos lenni, is hiába igyekezett megszeretni a menyasszonyt, próbálkozásai kudarcba fulladtak. Edward és Wallis végül 1972-ig, az egykori király haláláig együtt maradt, annak ellenére, hogy a két évvel idősebb nő sokáig nem verte ki a fejéből teljesen előző férjét.

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Fern és Charles BedauxLady Metcalfe férjével
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!