2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Soha korábban nem látott fotók kerültek elő VIII. Edward és Wallis Simpson esküvőjéről

2016. november 23. 12:48

II. Erzsébet nagybátyja, VIII. Edward és egy elvált amerikai nő, Wallis Simpson egybekelése az egyik legtöbb vitát kiváltó házasság volt az európai királyi családok modernkori történetében. A király kevesebb mint egy évi uralkodás után lemondott trónjáról, hogy elvehesse Simpsont. Nemrég korábban nem publikált képek kerültek elő az esküvőről.  

Az egyik meghívott által készített felvételeken a mosolygó pár többek között a vendégek társaságában látható – olvasható a The Telegraph cikkében. A szertartásra 1937. június 3-án a franciaországi Château de Candé könyvtárában került sor. Az esküvőről természetesen hivatalos fotók is készültek, ám Lady Metcalfe, a vőlegény tanúja, Edward Metcalfe felesége is készített felvételeket, amelyeket azonban mindeddig csak kevesen láthattak.

A korábban a nyilvánosság számára rejtve maradt képek betekintést engednek a királyi méltóságokat megbotránkoztató házasság első pillanataiba: többek között a könyvtár megrendítően üres széksorairól készült képek segítségével. Edward hiába remélte, hogy öccse, VI. György (akinek átadta a brit királyi trónt), eljön az esküvőre, a számára fenntartott hely is üresen maradt.

Randolph Churchill, a későbbi miniszterelnök fia, valamint a híres bankárcsalád sarja, Eugène Rothschild báró jelenléte ellenére a szertartás jóval szerényebb külsőségek közepette zajlott, mintha a Westminster-apátságban vagy a Buckingham-palotában tartották volna.  A ceremónián a szeméhez passzoló halványkék ruhát viselő Simpsont egyébként annak ellenére előző férje vezetéknevén ismerjük, hogy visszatért leánykori nevéhez, a Warfieldhez.

Edward uralkodóként – mivel ez azt jelentette, hogy az anglikán egyház feje is volt – nem vehetett el egy elvált nőt, így inkább lemondott a birodalom vezetéséről. Leendő feleségével Franciaországba utazott, ahol elbújhatott a sajtó figyelő tekintete elől. A pár egy üzletemberként tevékenykedő barátja, Charles Bedaux és felesége, Fern kastélyában húzta meg magát. Bedaux Edward és Wallis nászútját is megszervezte, mégpedig a náci Németországba, ahol Adolf Hitlerrel is találkoztak. Bedaux később a Franciaországot megszálló németek tanácsadójaként tevékenykedett, 1943-ban pedig egy amerikaiak által fenntartott börtönben öngyilkos lett.

A fotókon Bedaux is szerepel, amint szerényen mosolyogva, felesége oldalán az oltár mellett áll. Ez a kép, 16 másik mellett november 30-án kerül árverésre Billingshurstben, 6 ezer fontos kikiáltási áron. Lady Metcalfe egyébként annak ellenére, hogy a vőlegény tanújának felesége volt, nem érezte túl jól magát, és mint később visszaemlékezett, hiába próbált meg bájos lenni, is hiába igyekezett megszeretni a menyasszonyt, próbálkozásai kudarcba fulladtak. Edward és Wallis végül 1972-ig, az egykori király haláláig együtt maradt, annak ellenére, hogy a két évvel idősebb nő sokáig nem verte ki a fejéből teljesen előző férjét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Fern és Charles BedauxLady Metcalfe férjével

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár