2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Minden idők száz legnagyobb hatású fotóját gyűjtötte össze a Time magazin

2016. november 18. 12:40 MTI

Robert Capa, azaz Friedmann Endre két fotója is szerepel a Time magazin által készített válogatásban, amelyben minden idők száz legnagyobb hatású fotója látható. A magazin szerkesztői történészekkel, képszerkesztőkkel és kurátorokkal is beszéltek világszerte.

A Time új fotógyűjteménye, amely a The Most Influental Images of All Time címen jelent meg, csütörtöktől könyvben, videókon és egy honlapon is látható. A fotók vagy filmekből származó képkockák között sok világszerte ismert kép van. Ilyen a New York-i ikertornyok összeomlásakor, szeptember 11-én készült Zuhanó ember című Pulitzer-díjas kép is, amelyet Richard Drew, az Associated Press fotósa készített. Vannak olyan felvételek is, amelyek kevéssé ismertek, például Philippe Kahn kaliforniai szoftvermérnök képe újszülött gyermekéről: ez az első mobilkép, amely úgy készült, hogy Kahn 1997-ben összekötött egy mobilt egy digitális kamerával.

A magazin szerkesztői történészekkel, képszerkesztőkkel és kurátorokkal is beszéltek világszerte, a Time stábja pedig interjúkat készített a fotósokkal, a képek szereplőivel, barátokkal, családtagokkal, hogy minden képhez mellékelhessenek egy-egy esszét. A száz kiválasztott fotó között van Robert Capa A milicista halála, valamint a D-day című képe, Matthew Brady híres Abraham Lincoln-portréja, az Iwo Jimánál lengő zászló, amit Joe Rosenthal fotózott és az Alfred Eisenstaedt által 1945-ben a Time Square-en lekapott csókolózó pár is vagy az Abraham Zapruder forgatta amatőr film 313. kockája, amely J. F. Kennedy meggyilkolásakor született 1963-ban.

A fényképek között szerepel a NASA felvétele, amelyet a Hold túlsó feléről készítettek a Földről, egy 1934-es fotó a Loch Ness-i szörnyről és az a szelfi is, amit Ellen DeGeneres csinált hollywoodi sztárokkal a 2014-es Oscar-gálán. A válogatásban helyet kapott Nilüfer Demir megrázó képe az Égei-tengerbe fulladt szír kisfiúról, Alan Kurdiról is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>Fotó: Time.com</i>Sam Shere képe a Hindenburg léghajó katasztrófájáról  <br /><i>Fotó: Time.com</i>Dorothea Lange fotója egy otthonából a nagy gazdasági világválság idején elvándorolni kényszerülő családról (1936) <br /><i>Fotó: Time.com</i>Jevgenyij Haldej: A szovjet zászló kitűzése a Reichstagra <br /><i>Fotó: Time.com</i>Dmitrij Baltermanc: Bánat, Kercs, 1942. február <br /><i>Fotó: Time.com</i>Robert Capa fotója a D-napon <br /><i>Fotó: Time.com</i>Eddie Adams: A dél-vietnámi Nemzeti Rendőrség dandártábornoka, Nguyon Ngoc Loan, amint épp kivégez egy Vietkong tisztet 1968-ban, <br /><i>Fotó: Time.com</i>Harry Benson: A párnacsatázó Beatles 1964-ben <br /><i>Fotó: Time.com</i>Ron Galella: Jackie Kennedy 1971-ben <br /><i>Fotó: Time.com</i>James Nachtwey: Éhező szomáliaiak 1992-ben <br /><i>Fotó: Time.com</i>
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár