2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Maszk-mustra: a múlt század farsangjai

2021. január 8. 15:04 Múlt-kor

A jelmezbál a farsang ősi hagyományaként élt tovább a 20. században. A kor divatjai és slágertémái hatottak a maszkokra, de vannak örökzöldek, amelyek az 1930-as és 1980-as években is felbukkannak. A Fortepan fotóiból készült válogatás a múlt század jelmezkínálatát vonultatja fel.

A január 6-án, vízkereszttel kezdődő és húsvárvasárnapig tartó farsanghoz rengeteg hagyomány és szokás kapcsolódik. Ez az ünnepkör az ősi tavaszvárás időszaka, legjellemzőbb érzése az öröm, amely az evés-ivás, a lakodalmak, a disznótorok, a jelmezes, álarcos felvonulások és mulatságok köré szerveződik.

A középkorban az egyház szüntelenül tiltakozott e szokások ellen, mert az örömök féktelen tobzódását az ördög művének tartotta. A prédikációk azonban hatástalanok maradtak, a tradíciók pedig tovább éltek és koronként újabb elemekkel gazdagodtak.

Városon és falun, társadalmi rétegenként eltért, mivel ünnepelték a farsangot, emellett a külföldi tradíciók is felfedezhetők a magyar hagyományokban. Mátyás király például Itáliából hozatott álarcokat. Férfiak gyakran nőnek, nők pedig férfinak öltöztek, színdarabokat is előadtak, sőt állakodalmat és áltemetést is rendeztek.

A beöltözés, az átalakulás, a valaki vagy valami mássá válás varázsa a 20. században is megtalálta a helyét, gyerekek és felnőttek egyaránt részt vettek a hétköznapokat felforgató, a világot a sarkaiból kiforgató farsangi szokások fenntartásában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az örökzöld jelmezek egyike: a bohóc, 1913. (Fortepan / Kurutz Márton)Soproni farsangolók csoportképe, 1928. (Fortepan / Hajdu András)Erdő-tematika, 1935. (Fortepan / Schermann Ákos)Jezsuita farsang, 1940. (Fortepan / Jezsuita Levéltár)A Budapest Táncpalota (Moulin Rouge) farsangja a Nagymező utcában, Feleki Kamill és tánckara, 1959. (Fortepan / Bauer Sándor)Az Álarc nem kötelező című nyilvános farsangi műsor felvétele a Magyar Rádió 6-os stúdiójában, 1964. (Fortepan / Szalay Zoltán)Aki mögé nem jó beülni, 1964. (Fortepan / Szalay Zoltán)Farsangi műsor a Magyar Rádió Márványtermében, középen Antal Imre, 1968. (Fortepan / Szalay Zoltán)Antal Imre a Magyar Rádió farsangján, 1968. (Fortepan / Szalay Zoltán)Farsangi dekoráció 1969-ből. (Fortepan / Bauer Sándor)Ipolydamásdi farsang, 1973. (Fortepan / Urbán Tamás)Az űrhajózás lázában, 1979. (Fortepan / Mari Gabriella)A kéményseprő 1979-ben is megkerülhetetlen szereplője volt a jelmezbálnak. (Fortepan / Mari Gabriella)Egy másik bohóc 1983-ból. (Fortepan / Déri György)„Az iskola rabja vagyok”, 1983. (Fortepan / Déri György)Hollywood betör a farsangra, 1984. (Fortepan / Fortepan)A királynő és színes udvara, 1985 (Fortepan / Déri György)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár