2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Második világháborús tank került elő egy villa pincéjéből

2015. július 7. 08:35

A német rendőrség egy házkutatás során több második világháborús fegyver mellett egy tankra is rábukkant egy heikendorfi villa pincéjében. A harckocsi mellett többek között egy torpedót és egy légvédelmi ágyút is találtak a helyszínen. Az észak-németországi településre siető közel húsz német katonáknak kilenc órán át tartott felszínre hozni a tankot.

Az 1943-ban készült Párduc tankot a német katonáknak két, a csatamezőn megsérült harckocsik kimentésére tervezett tank segítségével sikerült kivontatniuk. Végül még egy farámpát is építeniük kellett, hogy fel tudják húzni a pincében ragadt harckocsit. A mentési folyamat összesen mintegy kilenc órán át tartott. Mivel ennek során a ház nem sérült meg, Ulrich Buchardi, a német hadsereg egyik szóvivője precíz munkának nevezte a tank felszínre hozatalát. A rendőrség a harckocsit a többi fegyverrel együtt lefoglalta. 

A rendőrség az ügyészség utasítására tartott házkutatást, mivel felmerült - később pedig beigazolódott - a gyanú, miszerint a villa 78 éves tulajdonosa a háborús eszközök birtoklását szabályozó törvény értelmében illegálisan tárol fegyvereket az otthonában. A villa magányosan élő tulajdonosa ellen a törvény megsértése miatt eljárást indítanak. A kieli ügyészeket a berlini hatóságok értesítették, miután mintegy hónappal ezelőtt - lopott náci műkincsek után kutatva - átfésülték a villát - számolt be róla a Süddeutsche Zeitung.

A tulajdonos ügyvédje, Peter Gramsch szerint a tankkal és a légvédelmi ágyúval már nem lehetett lőni, így azok birtoklása nem ütközhetett törvénybe. Az ügyvéd szerint az állítást egy 2005-ben keletkezett hivatalos irat is bizonyítja, és ügyfele kártalanítása érdekében jogi lépéseket fontolgat az ügyben.

A  Kiel agglomerációjához tartozó település polgármesterét, a tank kivontatását a helyszínen követő Alexander Orthot nem lepte meg, hogy az idős férfi második világháborús fegyvereket rejt otthonában. Mint elmondta, amikor 1978-ban hatalmas hó borította a várost, a tank tulajdonosa a harckocsival rótta a település utcáit. Hozzátette, az illető rajong az ilyesfajta dolgokért. "Van, aki a gőzmozdonyokat szereti, mások a vonatokat" - tette hozzá a polgármester.  

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A pincéből felhozott légvédelmi ágyúA Párduc tank

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár