2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amikor az amerikaiak német katonákkal harcoltak az SS ellen

2015. július 1. 08:34

Hetven évvel ezelőtt az osztrák Alpokban található Itterben a második világháború egyik legkülönösebb összecsapása zajlott le. 1945 májusának elején német és amerikai katonák fogtak össze egymással annak érdekében, hogy kiszabadítsák az SS által fogságban tartott francia hadifoglyokat. 

"Mindent láttunk az iskolánk ablakából: a dupla szögesdrótkerítést és a fényszórókat, amelyeknek köszönhetően a kastély még éjszaka is úgy ki volt világítva, mintha nappal lenne" - emlékezett vissza az események idején még iskolás korú Hans Fuchs arra, hogyan alakult át az itteri kastély a náci börtönné 1943-ban.

Az itteri kastély

A 13. században épült kastély a dachaui koncentrációs tábor egyik alegysége lett, amelyben olyan politikusokat és katonai vezetőket tartottak fogva, akikről a nácik úgy gondolták, hogy a szövetségesekkel kötött alkuk során még hasznukat vehetik. A börtön foglya volt többek között a francia teniszcsillag, Jean Borotra, két korábbi francia miniszterelnök, Paul Reynaud és Édouard Daladier, valamint Charles de Gaulle tábornok nővére, Marie-Agnes Cailliau is.  

A kép bal oldalán Marie-Agnes Cailliau látható

1945 májusában, néhány nappal a háború vége előtt a német őrök elmenekültek a kastélyból. A foglyok azonban csapdába kerültek, mivel a közeli erdők még tele voltak a Waffen-SS és a Gestapo alakulataival. A rabok két társukat - köztük Borotrát - egy biciklivel küldték ki, hogy kérjenek segítséget. Egyiküknek sikerült kapcsolatba lépnie egy német őrnaggyal, Josef (Sepp) Gangllel. A Wehrmacht-tisztként korábban számos kitüntetést begyűjtő Gangl ekkorra már szembeszállt a nácikkal, és az osztrák ellenállási mozgalommal is kapcsolatba lépett.

Josef Gangl

"Gangl ráeszmélt, hogy nem védheti meg a rabokat, mivel mindössze körülbelül húsz hűséges katonája volt" - magyarázta Stephen Harding, a The Last Battle (Az utolsó csata) című nemrég megjelent könyv szerzője. Ezért az őrnagy egy nagy fehér zászlóval a kezében felkereste a legközelebbi amerikai katonai alakulatot, az amerikai 12. páncéloshadosztály Jack Lee százados vezette 23. harckocsi zászlóalját. A találkozó eredményes volt, Lee ugyanis felajánlotta, hogy szívesen elvállalja a foglyok kimentésére irányuló akció vezetését.

Jack Lee százados

Így amerikai katonák egy kis csoportja, valamint Gangl alakulata betört a kastélyba. Sherman tankjukat a bejárat közelében hagyták. Május 5-én hajnalban a katonákat megtámadta a Waffen SS. A tankot sikerült felrobbantaniuk, a kastélyba azonban már nem tudtak betörni. A 14 éves Hans Fuchs szülei tanyájáról nézte végig a csatát. "A tűzharc órákon át tartott. Csak por- és füstfelhőt láttunk" - emlékezett vissza a második világháború egyetlen olyan csatájára, amelyben németek és amerikaiak egy oldalon harcoltak. 

Maxime Weygand tábornok és felesége elhagyja a kastélyt 1945 májusában

A fiú aznap este - amint a gépfegyverropogás elhallgatott - ellátogatott a kastélyhoz. Amikor odaért, a tank még mindig égett. Elondása szerint mintegy száz SS-katona esett fogságba, akiket teherautókon szállítottak el a helyszínről. A foglyok sértetlenül kiszabadultak. "Az összecsapásnak mindössze egyetlen áldozata volt. Josef Ganglt egy mesterlövész ölte meg" - mondta Stephen Harding. Az őrnagyot a közeli Wörglben temették el. A falu egyik utcája manapság Gangl nevét viseli.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár