2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Levágott női kézfej és néhány szál virág – darabolós balatoni rémdráma 1958-ból

2020. május 16. 08:23 Dulai Péter

Kovács Jenőné éppen mosnivalót vitt a halászcsárda mögé a Balatonhoz, amikor észrevette a vízben úszó bádogkannát. Úgy gondolta, jó lesz cefrét gyűjteni, ezért megkérte a fiát, hogy szedje ki onnan, de rettenetesen nehéz volt, és csak úgy árasztotta magából a rothadó hús szagát. Amikor az egyik kilógó darabot meglátták, undorodva hajították vissza, azt hitték, ló- vagy disznóhús van benne. A község egyik arra járó önkéntes rendőrének azonban gyanús volt a vízen úszó kanna, ezért jelentette a helyi rendőrőrsön. Mindez 1958. augusztus 4-e hétfő reggelén történt Balatonberényben.

Női kézfej a férfivécében

„A kannában két, 22 cm hosszú darabokra fűrészelt, bal oldali combcsontot, két 24 és 20 cm hosszú jobb oldali combcsontot, egy 68 cm hosszú bőrt, zsírréteget és izomréteget, bal emlőt és köldököt magába foglaló húsdarabot, bal combról származó húsdarabot, a comb mellső felszínéről és részben a fartájékról származó húsdarabot, a jobb fartájékot, ágyéktájékot, részben a hasat és a hátat magába foglaló nagy testrészdarabot, a hasfal jobb oldaláról származó testrészdarabot, a hát és a fartáj egy részét magába foglaló testrészletet, valamint a fartájékról származó kisebb testrészt találtak” – állt a leginkább egy hentespult leltárára emlékeztető rendőrségi jelentésben.

A községi orvos megállapította, hogy női holttest részeiről van szó. A rendőrség így szerzett tudomást egy ismeretlen tettes által, ismeretlen személy ellen elkövetett gyilkosságról. A boncolás alapján az igazságügyi orvosszakértők elmondták: a darabok vitathatatlanul egyazon személytől származnak, egy 20–40 év közötti, 170 cm magas, molett, halványbarna bőrű, világosbarna hajú nőtől, aki még nem szült. A halál két-három nappal a kanna megtalálása előtt állhatott be.

A tettes nem nagyméretű, az elején még éles, használat közben azonban elkoptatott pengéjű késsel végezte a feldarabolást. Az elkövető rendelkezett anatómia ismeretekkel, a combcsontokat szakszerű hentesmunkával tisztította meg a hústól.

Az igazságügyi szakértők különös figyelmet fordítottak a köldök felett behúzott fonalra, ilyet ugyanis orvosok használtak sebek varrásához. A tettes először átmetszette a húsdarabokat, majd – mintegy összefogva őket – átöltötte rajtuk a fonalat, nyilván azért, hogy amikor víz kerül a bádogkannába, a szétvagdalt testrészek ne emelkedjenek a felszínre.

Megállapították azt is, hogy ezt a fonaltípust Magyarországon egyedül az Angyalföldi Zsinórgyár gyártja, illetve a kutatásba szintén bekapcsolódó Állatorvostudományi Főiskola vizsgálatai szerint állatorvosok is használják, ám a rajta levő csomót nem alkalmazzák. A lehetséges tettesek köre ezzel a ténnyel is szűkült.

Tovább bonyolította a nyomozást, hogy időközben egy leázott körmű női balkezet is találtak, amely a budapesti Marx téren (ma Nyugati tér) egy férfivécéből került elő. Később bebizonyosodott a nyomozók feltételezése: a gyilkos csak félrevezetésként hagyta Budapesten, az egykori Tejvendéglő előtti vécében a barna színű KÖZÉRT feliratú zacskóba csomagolt kézfejet. A Budapesti Orvostudományi Egyetem röntgenfelvételei alapján megállapították, hogy a kézcsontok női áldozathoz tartoznak, a kézfej levágása pedig szakemberre utal.

A nyomozás során a Balatont egy kétszáz méteres átmérőjű hálóval 1,5 kilométeres szakaszon ötször is átvizsgálták (meghúzatták), hátha újabb testrészt találnak, a honvédség pedig csónakokkal kutatta át a környékbeli nádast – hiába.

A Balaton menti üdülőket, sátortáborokat, ágybérlőtartókat is ellenőrizték eltűnt személyek után kutatva, a sajtóban és a rádióban pedig felhívások jelentek meg.

A Tihanyi Biológiai Intézet szakvéleménye megerősítette, hogy a 25 literes bádogkannát arrafelé dobták a Balatonba, ahol Kovács Jenőné mosáskor megpillantotta. A rendőrség ezért a környéken, Somogy, Veszprém és Zala megyében kezdett el kutatni a tettes után, és az eltűnt lányokat, asszonyokat is összeírták.

Augusztus 16-án előkerült négy tanú. Elmondták, hogy két nappal a kanna megtalálása előtt egy Fiat Topolinót láttak a parton, és nemcsak azt tudták megmondani, hogy egy férfi ült benne, aki miután észrevette őket, hirtelen felgyorsított, hanem a kocsi rendszámára is emlékeztek. Igaz, hogy ez utóbbira rosszul, de mivel az ügyben részt vevő nyomozók az ország összes Topolino-tulajdonosát leellenőrizték, bekerült a látókörükbe a 60 éves körzeti orvos, dr. Susszer Frigyes.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Tótpál Jolán

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár