2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Lenyűgöző ókori mozaikpadlót tártak fel Cipruson

2016. augusztus 11. 09:52 MTI

Ritka, 4. századi mozaikpadlót tártak fel Cipruson, az alkotás egy hippodromban rendezett szekérhajtóverseny jeleneteit ábrázolja - közölte szerdán egy helyi régész. A mozaik első kis darabkáját 1938-ban fedezte fel egy földműves, miközben a birtokán szántott. 

Lenyűgöző ókori mozaikpadlót tártak fel Cipruson

A világon is csak néhány ilyen ábrázolás maradt fenn, Cipruson pedig ez az egyetlen - mondta Frini Hadzsikrisztofi, a ciprusi régészeti minisztérium kutatója. A világon eddig feltárt több száz mozaikpadló közül csak hét ábrázol szekérhajtóversenyt. A ciprusi mozaikot finom részletábrázolása és a verseny egyes jeleneteinek maradéktalan kidolgozása emeli ki a többi közül.

A jeleneteken négy szekér versenyez egymással, mindegyiket négy-négy ló vontatja. Az egyes versenyzők valószínűleg az ókori Róma egy-egy városrészének nevében álltak rajthoz. A régész elmondta, hogy a kocsiversenyeknek otthont adó hippodrom igen fontos színtere volt az ókori városnak: itt jelent meg népe előtt a császár. A mozaik 11 méter hosszú, négy méter széles. Valószínű, hogy egy gazdag polgár vagy nemes villáját díszítette, amikor a sziget római uralom alatt állt.

A leletet Nicosiától mintegy 30 kilométerre nyugatra fedezték fel. A mozaik Ciprus belső részeinek kevéssé ismert ókori történetét is új fénybe helyezheti. A mozaik első kis darabkáját 1938-ban fedezte fel egy földműves, miközben a birtokán szántott. Ezután még majdnem nyolc évtizedet kellett várni a feltárásig, mert a régészeti minisztérium más ásatásokat részesített előnyben - mesélte el Hadzsikrisztofi. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár