2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Kisebb vagyonért kelt el a Titanic étlapja

2015. október 2. 10:59 MTI

Kisebb vagyonért, 25 millió forintnyi összegért kelt el a Titanicon felszolgált utolsó ebéd étlapja egy New Yorkban szervezett online árverésen. A szerdai aukción az elsüllyedt luxushajó 1. számú mentőcsónakjában megmenekült további két tárgyra is lehetett licitálni.

Titanic menükártyája

Az étlapot a "pénzes csónakként" emlegetett 1. számú mentőcsónak egyik utasa vitte magával a tragikus sorsú hajóról: a dokumentum árát előzetesen 50-70 ezer dollárra becsülték, ám végül 88 ezer dollárért (25 millió forintért) kelt el a Lion Heart Autographs aukciósház szeptember 30-ára meghirdetett árverésén. Az aukciót a roncsok megtalálásának 30. évfordulójára időzítették.

Az első osztályon utazó Abraham Lincoln Salomon egyike volt azon maroknyi embernek, akik a sajtó által később "pénzes csónakként" emlegetett mentőcsónakba szálltak be. A negyven férőhelyes csónakban mindössze tizenketten ültek, közülük heten a legénység tagjai voltak. A híres divattervező Lucy Duff-Gordont és a férjét, Sir Cosmo Duff-Gordont annak idején azzal vádolták meg, hogy lefizette a legénységet, ne induljon további hajótöröttek keresésére. Az ügyben indult nyomozás azonban a vádat alaptalannak találta.

A menükártya szerint sózott marhahúst, gombócot és más ízletes fogásokat szolgáltak fel az utolsó ebéden. Salomon a Titanic törökfürdőjének belépőjét is magával vitte a hajóról, a harmadik, árverésre bocsátott Titanic-relikvia pedig egy levél volt, amelyet Mabel Francatelli, Lucy Duff-Gordon alkalmazottja írt Salomonnak a New York-i Plaza Hotel levélpapírjára, hat hónappal a katasztrófa után. A belépő 11 ezer dollárért (3 millió forintért), a levél pedig 7500 dollárért (2 millió forintért) cserélt gazdát.

A Lion Heart Autographs tájékoztatása szerint a tárgyakat a mentőcsónakban megmenekült egyik túlélő örököse egy férfinak adta, az ő fia bocsátotta most azokat árverésre. A vásárlók személyét nem hozták nyilvánosságra. Az 1912-ben elsüllyedt legendás óriásgőzös roncsait 1985. augusztus 31-én találták meg az Atlanti-óceán fenekén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár