2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Két, egymástól távol elhunyt viking kori rokont hoz össze újra egy kiállítás

2021. június 11. 14:23 MTI

Két egymással rokoni kapcsolatban álló, viking kori férfi csontvázát állítják ki Koppenhágában. A tárlat érdekessége, hogy a két férfi közül az egyik maradványait Dániában, a másikét Angliában találták meg.

csontvázak
A két csontváz egymás mellett

A szakemberek az Északi-tenger mindkét oldalán genetikai kapcsolatot mutattak ki a két férfi között. Eske Willerslev, a Koppenhágai Egyetem genetikusa szerint a DNS-vizsgálatok alapján vagy féltestvérek voltak, vagy unokaöcs és nagybácsi.

Egyikük a dániai Fyn szigeten élt, gazdálkodó volt, és az 50-es éveiben járt, amikor meghalt. Csontvázát 2005-ben tárták fel Otterup település közelében.

A 182 centiméter magas férfi ízületi gyulladással küzdött csaknem minden csontjában és a bordáinak egy részében tuberkulózisra utaló gyulladás jeleit is azonosították.

A férfi valószínűleg részt vett a vikingekre jellemző portyázó rablóhadjáratokban, erről árulkodik a bal medencéjén lévő sérülés, amely egy karddöfés eredménye lehet. Jesper Hansen, az Odensei Városi Múzeumok vezető kurátora szerint ez a seb okozhatta a halálát, mert a jelek szerint nem gyógyult be.

Az Északi-tenger másik oldalán, egy Oxfordhoz közeli tömegsírban találták meg a másik, fiatalabb férfi csontvázát 2008-ban, legkevesebb 35 másik férfi maradványaival együtt. Mindannyiukat több mint ezer évvel ezelőtt ölték meg, amikor az akkori uralkodó több tucatnyi dán telepes lemészárlását rendelte el.

„Különböző fegyverek által okozott súlyos sérülésekbe halt bele” – mondta Lasse Soerensen, a Dán Nemzeti Múzeum kutatási vezetője, hozzátéve, hogy az áldozat koponyáján legalább kilenc sérülés nyomai láthatóak és többször is hátba szúrták lándzsával.

A két csontvázat a Togtet – dánul A portya – című kiállításon nézhetik meg együtt az érdeklődők június 26-tól a Dán Nemzeti Múzeumban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár