2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A frank uralkodó által a vikingeknek fizetett „védelmi pénzt” találhatták meg Lengyelországban

2021. június 11. 12:32 MTI, Múlt-kor

Egy halom különleges érmére bukkantak Lengyelország északkeleti részén. A Frank Birodalomban mintegy 1200 éve vert ezüstérmék a Párizst a vikingektől megmentő váltságdíj részei lehettek.

Ez az első alkalom, hogy a Karoling-dinasztia idejéből ilyen sok érme került elő az országban. Eddig csak három darab ilyen jellegzetes – különleges stílusú, latin felirattal, közepén kereszttel díszített – pénzérmét találtak Lengyelországban – olvasható a LiveScience tudományos ismeretterjesztő hírportálon.

A Frank Birodalmat I. (Nagy) Károly frank császár alapította, területe a 8-10. századra kiterjedt a mai Franciaországra, Németországra, Svájcra és Olaszország északi részére.

A régészek szerint a most talált leletek az egykori porosz kereskedővárosból, Trusóból származhattak, amely a Balti-tenger partján terült el, mintegy 100 kilométerre nyugatra attól a mezőtől, ahol most az érmék előkerültek. Truso kereskedelmének jelentős részét a vikingekkel bonyolította.

Amennyiben a pénz Trusóból származott, lehetséges, hogy része volt annak az aranyból és ezüstből álló hatalmas váltságdíjnak, amelyet az egyik karoling király fizetett a vikingeknek, hogy megakadályozza Párizs kifosztását.

Az első maroknyi érmét fémdetektorokkal találták meg 2020 novemberében Biskupiec város közelében egy mezőn. A megtalálók leállították a keresést és értesítették a muzeológusokat.

Márciusra Luke Szczepanski régész és munkatársai 118 érmét találtak meg, ezek közül 117-et I. (Jámbor) Lajos frank császár uralkodása (814-840), egyet pedig fia, II. (Kopasz) Károly uralkodása (840-877) idején vertek.

A lelet már csak azért is különleges, mert az első lengyel állam megalakulása előtti időkben a térségben élő szláv törzsek nem nyugati pénzt, hanem főként arab ezüstdirhámokat használtak a napi kereskedelemben, amelyeket rabszolgákért cserébe kaptak a Bagdad központú Abbaszida Kalifátusból érkező kereskedőktől.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár