Hitler elfeledett szövetségesei

Katonák domborműveinek százait rejtette egy titkos I. világháborús alagútrendszer

2016. június 20. 14:56

Egy amatőr kutató falakba vésett műalkotások százaira bukkant rá egy első világháború alatt az antant által Észak-Franciaországban kiépített alagútrendszerben. Az alagúthálózatot azért építették ki, hogy a katonák itt találjanak menedéket a német bombázások elől. 

Első világháborús katonák domborműveit rejtette egy titkos franciaországi alagútrendszer

Az amerikai katonák többek között nemcsak magukról, hanem lovaikról, valamint katonai jelvényeikről is készítettek műveket - olvasható a The Telegraph honlapján. Az alagútrendszert, amelyben a domborműveket megtalálták, a Woodrow Wilson elnök által az antantcsapatok megsegítésére a nyugati frontra küldött Amerikai Expedíciós Erők katonái használták.

Marc Askat amatőr felfedező már régóta igyekszik feltérképezni az alagútrendszert. Korábban már egy elhagyatott föld alatti kórházról, egy kápolnáról, egy rozsdásodó Citroenről, valamint szétszórt golyókról és gránátokról is nyilvánosságra hozott képeket.

Askat szerint a véseteket az amerikai hadsereg 26. gyalogoshadosztályának tagjai készítették. Az amatőr kutató egy nemrég megtett felfedező út során bukkant rá az észak-franciaországi erdő mélyén fekvő alagútrendszerben található alkotásokra. Mint elmondta, az alagúthálózat bejáratát gyakorlatilag lehetetlen megtalálni anélkül, hogy valaki bennfentes információkkal rendelkezne róla. Askat hosszú bolyongás után elsőként egy hatalmas fehérfejű rétisast ábrázoló faragványt pillantott meg, a földön pedig mindenhol kézigránátok és aknavetők hevertek. 

A korábban megtalált kápolna
Autó az első világháborúból

Mint a kutató elmondta, számos nevet, becenevet,városnevet és szabadkőműves szimbólumot véstek a falakba. Askat hozzátette, a lelőhely olyan gazdag volt domborművekben, hogy nem is nézett rá az órájára, de mint kiderült, közel 8 órát töltött a helyszínen. A kutató akkor hagyta el a helyszínt, amikor egy rozsdás aknavetőre bukkant, amelyekben mustárgázpalackok darabjait találta meg. Askat szerint egyelőre valószínűtlen, hogy a helyszín közelében egy, a katonák tiszteletére létrehozandó múzeum épülne, tekintve, hogy elsőként a terület aknamentesítésére lenne szükség.  

Magazin

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
A korábban megtalált kápolnaAutó az első világháborúból
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!