2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Túlvilági hangulatot árasztó fotók második világháborús bunkerekről

2016. június 7. 14:29

A második világháború alatt a náci Németország – Franciaországtól Norvégiáig – számos betonbunkert épített az Atlanti-óceán partvidéke mentén. A gigantikus erődítményrendszert összefoglaló néven Atlanti-falnak nevezték el. 

Ez volt az az akadály, amelyen a szövetségesek áttörtek a normandiai partraszállást követően. Több mint hetven évvel később az Atlanti-fal, valamint számos más bunkerkomplexum még mindig áll. Ennek legfőbb oka az alább látható képeket készítő Jonathan Andrew fotóművész szerint az, hogy „egyszerűen nagyon nehéz tőlük megszabadulni”. Andrew-t részben a bunkerek túlvilági hangulata ragadta meg.

Az emberek „megpróbálták a bunkereket felrobbantani, de sok közülük túl drága, hogy valóban lebontsák” – mondta a fotós. A bizarr látványt nyújtó bunkerek nélkül gyakorlatilag már nehéz elképzelni az Atlanti-óceán bizonyos partszakaszait. A földművesek szénát és takarmányt tárolnak az építményekben, a fiatalok pedig bandázni járnak a bunkerekbe, amelyeket gyakran graffitijeikkel díszítenek. Az óceánhoz legközelebb lévő bunkereket olykor búvárok is használják, néhány betonépítményt azonban éppen egy végzetes búvárbaleset miatt bontottak le. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Point de Hourdel, FranciaországRaversijde, BelgiumKakukktojás: Cramond-sziget, Skócia. Az erődítményrendszert a britek építették az Edinburgh melletti Firth of Forth német tengeralattjáróktól való megvédéséreEz a wissanti bunker a közelben történt halálos búvárbaleset miatt már nem állA patentestraati (Belgium) bunkert csak részben sikerült megsemmisíteniÚjabb kakukktojás: a Maginot-vonal egyik bunkere a franciaországi WindsteinbenLombardsijde, BelgiumEzt a belgiumi Fliegerhorstban található ál-megfigyelő tornyot a németek a szövetségesek megtévesztése érdekében építettékEgykori német rádióállomás Spaandamban (Hollandia). Elhagyatott bunker a franciaországi Leffrinckoucke és Zuydcoote között

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár