2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Horthy István és Edelsheim Gyulai Ilona esküvője

2022. július 1. 13:20 Turbucz Dávid

A Horthy Miklós személye köré felépített vezérkultusz részét alkotta a kormányzói család és tagjainak méltatása, amely saját arculattal rendelkezett. Ennek intenzitása 1919 és 1944 között fokozatosan nőtt. Az 1930-as évek második feléig ugyanis a kormányzó gyermekeiről – ellentétben a kormányzóval és a nejével – elsősorban többé-kevésbé tárgyilagos írások jelentek meg a sajtóban. A valóságtól elrugaszkodott cikkek még nem voltak jellemzőek, ha meg is jelentek ilyenek, a számuk alacsony volt. A korszak utolsó éveiben azonban ez megváltozott. Elsősorban Horthy István, a MÁVAG vezérigazgatója, a szenvedélyes pilóta, a későbbi kormányzóhelyettes alakját használta fel a kormányzati propaganda.

Horthy István

Horthy István és Edelsheim Gyulai Ilona 1940. február 1-jén találkozott először egymással, mégpedig a kormányzó feleségének kezdeményezésére – a nehéz anyagi helyzetben élő művészek megsegítésére – rendezett bálon az Operában. Néhány randevút, beszélgetést, közös síelést követően február 28-án sor került az eljegyzésre. Nem telt el sok idő, és a sajtóban már olvasni is lehetett kettőjükről. A kormányzó fiának menyasszonyát tehát akkor már – némi túlzással – egy egész ország megismerte.

Fehér díszmagyarban

Az esküvőre, pontosabban a polgári szertartásra 1940. április 26-án a Vár egyik termében, míg az egyházira másnap, 27-én délben került sor a Szilágyi Dezső téri református templomban. Szendy Károly polgármester vezette le a polgári házasságkötést. A menyasszony esküvői ruháját Rotschild Klára, a korszak egyik ismert divattervezője készítette úgy, hogy „lemásolta nagyanyám hagyományos díszmagyarját, fehérben” – olvashatjuk a kormányzó menyének visszaemlékezésében.

Az egyházi szertartás helyszínének környékét – az államfő személye miatt – a rendőrség biztosította. 11 óra körül kezdtek megérkezni a politikai, a katonai és a gazdasági elit képviselői, ahogyan a külföldi diplomaták is. A templomban csak a meghívott vendégek lehettek jelen, mindenki más – a sajtó tudósításai szerint „egy hatalmas tömeg” – a környező utcákban figyelhette az eseményeket. A rokonságon kívül Teleki Pál miniszterelnök és felesége, a képviselőház és a felsőház elnökei, a kormány tagjai, a honvédség magas rangú tisztjei és körülbelül 200 diplomata foglalt helyet a feldíszített templomban. A kormányzói kabinetiroda, amely az esküvőt szervezte, összesen 800 meghívót küldött ki. A környező utcákat a rendőrség 11 óra 55 perckor lezárta, majd pontosan délben a Batthyány tér felől megérkezett a násznép. A templom előtt tiszti egyenruhába öltözött pilóták (is) fogadták az ifjú párt.

A teljes cikk a Múlt-kor magazin 2022. nyári számában olvasható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár