2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hasznos társakból isteni szimbólumokká váltak a macskák az ókori Egyiptomban

2021. augusztus 25. 18:04 Múlt-kor

A hieroglifákkal, obeliszkekkel és a különböző geometriai mintákkal együtt a macskák is előkelő helyen szerepelnek az ókori Egyiptom fennmaradt képzőművészeti alkotásaiban, tükrözve e különleges állatok egyedi státusát a Nílus-menti emberek társadalmában. Az eredetileg hasznos, a kártevőket ritkító ragadozóként az emberhez társult bársonytalpúak idővel egyes istenségek, illetve a védelem jelképeivé váltak.

A mindennapok fontos szereplői

„Bár nehéz olyat állítani, hogy az ókori egyiptomiak ezt vagy azt gondoltak, mivel 3000 évnél is hosszabb történelmük során annyi minden történt, az ókori egyiptomiak általában véve nem imádtak állatokat” – mondja el Julia Troche egyiptológus, a Missouri Állami Egyetem tanára és a Halál, hatalom és apoteózis az ókori Egyiptomban: az Ó- és Középbirodalom című könyv szerzője. „Sokkal inkább látták az állatokat az isteneik egyes tulajdonságainak képviselőiként.”

Bárhogyan is tekintettek rájuk az emberek, annyi bizonyos, hogy a macskák az ókori Egyiptom mindennapi életének szerves részét képezték. A sírokban felfedezett mumifikált macskák jelenlétéből ítélve a túlvilágon is fontos szerep jutott nekik.

Társak és kártevőirtók

Civilizációjuk történetének nagy részében Troche szerint az ókori egyiptomiak kölcsönösen hasznos társakként tekintettek a macskákra. „A macskák bejöhettek hűsölni a melegben, cserébe elkergették a veszélyes állatokat, mint például a sok esetben mérges kígyókat, illetve a skorpiókat” – mondja az egyiptológus.

A macskák szerepébe betekintést nyújtanak az ókori egyiptomi sírok falain fellelhető festmények, amelyek a mindennapi élet jeleneteit ábrázolják. „A sírjeleneteken a macskákat székek alatt fekve vagy ülve, madarakat kergetve vagy játék közben ábrázolják” – mondja Troche. „Egyes halotti szövegekben tőrrel ábrázolják őket, amellyel átvágják Apepet (Apophiszt), a kígyót, amely Ré napistent fenyegeti éjjel az alvilágban.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Védelmező macskafigurával ellátott állatkoporsó az ókori EgyiptombólMacskamúmia a párizsi Louvre gyűjteményébőlKölykével fekvő macska bronzszobra az ókori Egyiptomból, a párizsi Louvre gyűjteményébenHalat evő macska egy szék alatt egy egyiptomi sír falfestményénThotmesz herceg (III. Amenhotep fáraó fia) macskájának szarkofágján látható ábrázolás

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár