2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Franklin Delano Roosevelt egész életét felforgatta a végzetes 1918-as év

2024. január 29. 17:35 Múlt-kor

Dorbézolástól a lebukásig

Roosevelt európai körútja alatt gyakorlatilag egy percig sem pihent. Előfordult, hogy reggel hattól egészen éjfélig dolgozott. Elképesztő munkatempója már csak azért is hathatott különlegesnek a kortársak szemében, mivel a politikus az éjszakáit gyakorta kocsmák látogatásával töltötte.

Ehhez kiváló partnerre lelt barátjában, egyben segítőjében, a „rosszéletű” Livingston „Livy” Davisben, akit Roosevelt mindenféle fedőtevékenység ellenére valójában ivócimboraként vitt magával az útra.

Azt természetesen még az egészen elképesztő állóképességgel megáldott politikus sem bírta volna, ha az utazás minden napján lerészegednek, de Davis naplóbejegyzéseiből tudjuk, hogy az urak korántsem vetették meg az éjszakázást. Londonban egy alkalommal csak hajnali fél ötre, meglehetősen illuminált állapotban tértek vissza szállásukra, a skóciai hadihajók megtekintése után pedig jófajta skót whisky társaságában, dalolászva töltötték az éjszakát.

Az eszeveszett munkatempónak köszönhetően Rooseveltnek a túra vége felé azonban már közel 39 fokos láza volt. 1918 szeptemberében a világ akkori legnagyobb hajója, az SS Leviathan fedélzetén tért vissza hazájába.

A hajóorvos megállapította, hogy a politikusnak kétoldali tüdőgyulladása van, és az influenza tüneteit is felfedezni vélte. Ez már csak azért is aggasztó lehetett, mivel ekkoriban már szedte áldozatait a később csak spanyolnátha néven ismert, több tíz millió ember halálát okozó világméretű járvány, amely a legtöbb fertőző betegséggel ellentétben – erős immunrendszerük túlzott reakciója miatt – elsősorban a fiatal, életerős felnőtteket érintette.

Amint a hajó szeptember 19-én kikötött New Yorkban, Roosevelt felesége (aki egyébként távoli rokona volt), valamint édesanyja egy jó nevű orvos társaságában azonnal ott termett. A beteg férfit a család New York-i villájába szállították, ahol hamarosan fény derült Roosevelt végzetes hibájára.

Miközben ugyanis felesége kipakolta bőrtáskáját, a férfi borotválkozókészlete, valamint gyógyszerei és ruhái mellett egy bársonyszalaggal összekötött levélkupacot is talált: Franklin a bőröndjében felejtette szeretője, egy bizonyos Lucy Mercer szerelmes leveleit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A fiatal Roosevelt haditengerészeti miniszterhelyetteskéntRoosevelt és családja washingtoni otthonukban, 1916.Roosevelt egy hidroplánról száll partra a franciaországi Pauillacnál, 1918.Roosevelt egy lőtéren, 1917.Lucy Mercer 1930-banRoosevelt és lánya, Anna a kutyájával, 1920.Az első elnökségéért kampányoló Roosevelt Eleanorral, valamint fiukkal, Elliottal, 1932.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár