2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Franklin Delano Roosevelt egész életét felforgatta a végzetes 1918-as év

2024. január 29. 17:35 Múlt-kor

Bombák földjén

Roosevelt azonban 1918 nyarán végül elérte, hogy ha nem is sorozták be, de a korábbinál valamivel mozgalmasabb munkát kapott: az amerikai haditengerészeti bürokrácia munkájának vizsgálata, valamint a tengerészeti létesítmények ellenőrzése céljából Európába utazott. A politikus 1918. július 9-én a USS Dyer nevű hadihajó fedélzetén hagyta el Washingtont.

Az ekkor még teljesen egészséges Roosevelt (csak 1921 augusztusában bénult le a poliovírus következtében deréktól lefelé) maximálisan kihasználta az öreg kontinensen töltött heteket.

Bár asszisztense egy, a frontvonalat egyáltalán nem érintő programot állított össze, a politikus átvette az irányítást, és a veszélyzóna közvetlen közelébe utazott, ahol egy alkalommal valóban csak néhány méter választotta el attól, hogy ma az első világháború áldozatai között tartsuk számon: Verdunnél egy tiszt közbeavatkozására volt szükség ahhoz, hogy egy lövedék ne találja el Rooseveltet.

A politikus az amerikai tengerészgyalogosok első komoly megmérettetése, a júniusban lezajlott Belleau-erdei csata helyszínére is ellátogatott, egy alkalommal az amerikai katonák pedig még azt is megengedték neki, hogy elsüssön egy ágyút. Teljesült tehát a vágya, mivel így a háborús tapasztalat hiánya már nem állhatott politikusi ambícióinak útjába.

Roosevelt körútján emellett számos európai politikai és katonai vezetővel, gyakorlatilag az első világháborút lezáró versailles-i békekonferencia legfontosabb résztvevőivel is találkozott.

David Lloyd George brit miniszterelnökről feljegyezte naplójába, hogy pontosan ugyanúgy néz ki, mint a képeken, Georges Clemenceau francia elnököt „Franciaország legnagyobb civiljének” nevezte. Emellett Vittorio Orlando olasz kormányfőnél is látogatást tett, de Ferdinand Foch francia marsallal, valamint a brit haderő főparancsnokával, Sir Douglas Haiggel is találkozott.

Rooseveltet ezenkívül a belga király, valamint a brit uralkodó is fogadta. V. Györgyöt elsősorban az hozta lázba, hogy a politikus egy hadihajón érkezett az Egyesült Királyságba, egyben sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a háború alatt nem szolgálhat a haditengerészetnél.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A fiatal Roosevelt haditengerészeti miniszterhelyetteskéntRoosevelt és családja washingtoni otthonukban, 1916.Roosevelt egy hidroplánról száll partra a franciaországi Pauillacnál, 1918.Roosevelt egy lőtéren, 1917.Lucy Mercer 1930-banRoosevelt és lánya, Anna a kutyájával, 1920.Az első elnökségéért kampányoló Roosevelt Eleanorral, valamint fiukkal, Elliottal, 1932.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár