2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Franklin Delano Roosevelt egész életét felforgatta a végzetes 1918-as év

2024. január 29. 17:35 Múlt-kor

Amikor az elnök lánya szervezi a légyottokat

Az azelőtt ruhaboltban dolgozó 22 éves Lucy Mercer 1914-ben Eleanor Roosevelt társasági titkáraként került a Roosevelt család közelébe. Lucy visszaemlékezéséből tudjuk, nem egyszer képzelte saját magát a feleség helyébe, ami egy idő után már csak azért sem okozhatott számára túlzott nehézséget, mivel viszonyt kezdett a ház urával. A történészek szerint Lucy és Franklin kapcsolata 1916-ben kezdődött. A találkozásokat 1917-től kezdve nagyban megkönnyítette, hogy Lucy szeretője beosztottjaként kezdett dolgozni.

Amikor Eleanor azon a bizonyos őszi napon felbontotta az első levelet, úgy érezte, megnyílik alatta a föld. A férfinek ezután felajánlotta, hogy akár el is válhat tőle, de Franklin végül – nem függetlenül édesanyja figyelmeztetésétől, aki úgy gondolta, a válás véget vethetne fia politikai karrierjének – szakított szeretőjével, és Eleanorral maradt. A házaspár viszonya azonban ezután már sohasem volt a régi. Kapcsolatuk, ahogyan egyik fiuk, James jellemezte, innentől kezdve nem volt más, mint egy „fegyveres tűzszünet”.

Bár Lucy azzal nyugtatta magát, hogy jó katolikusként úgysem mehetett volna hozzá egy elvált férfihoz, valójában megviselte, hogy Roosevelt végül nem vált el feleségétől. A kapcsolat lezárása után Mercer az 56 éves, öt gyermeket nevelő özvegyemberhez, Winthrop Rutherfurdhoz ment feleségül. Miután azonban Rutherfurd 1944-ben meghalt, Franklin és Lucy kapcsolata újraéledt, de olyan intenzitással, hogy a férfi külön telefonvonalat építtetett ki Mercer házához.

A Fehér Ház magánlakosztályaiban és kocsik hátsó ülésein megejtett találkozók szervezője nem volt más, mint az egyetlen Roosevelt-lány, Anna, akire édesanyja meg is haragudott, amikor megtudta, hogy vállalta az apja és szeretője közötti közvetítői szerepkört. A kapcsolat ekkoriban persze már messze nem volt olyan heves és lángoló, mint egykoron.

A love story végül 1945. április 12-én, Roosevelt halálával ért véget, amely után Lucy így vallott érzéseiről: „A világ elveszítette az egyik legnagyobb embert, aki valaha élt – számomra a legnagyobbat.” Lucy végül csak három évvel élte túl szeretőjét.

A történet talán legmeglepőbb hozadéka, hogy Roosevelt számára a Mercer-románc pozitív hatású, imázsépítő tényezővé vált. Allida Black történészprofesszor szerint azért, mert a kapcsolatra csak Roosevelt halála után derült fény, ám addigra az elnök személyét már olyan mértékű tisztelet övezte a sikeresen megvívott második világháború miatt, amely minden, a jellemével vagy magánéletével kapcsolatos felvetést, kérdést és kétkedést eleve kizárt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A fiatal Roosevelt haditengerészeti miniszterhelyetteskéntRoosevelt és családja washingtoni otthonukban, 1916.Roosevelt egy hidroplánról száll partra a franciaországi Pauillacnál, 1918.Roosevelt egy lőtéren, 1917.Lucy Mercer 1930-banRoosevelt és lánya, Anna a kutyájával, 1920.Az első elnökségéért kampányoló Roosevelt Eleanorral, valamint fiukkal, Elliottal, 1932.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár