2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elképesztő trükköket vetett be minden idők egyik legnagyobb csalója

2022. szeptember 28. 10:25 Múlt-kor, Klió

Matt Houlbrook lebilincselő könyvében Netley Lucasnak hihetetlen történetét tárja az olvasó elé, és részletes körképet rajzol az 1920–30-as évekről. Lucas sokféle foglalkozást űzött: volt tengerésztiszt, háborús hős, gentleman, lord, újságíró, krimiíró, kiadó és híres királyi biográfiaíró. És volt szélhámos, tolvaj, hamis életrajzok szerzője, elítélt bűnöző, lecsúszott ember.

lucas

Netley Lucas, a szélhámos gentleman

Fodor Mihályné Matt Houlbrook: A csalók hercege – az úri csaló Netley Lucasnak hihetetlen igaz története című könyvéről készült recenzió a Klió folyóirat 2020/3. számában, erre a linkre kattintva olvasható teljes egészében.

Lucas az I. világháború után kezdett el mesélni az életéről, háborús sikereiről, majd miután lopásért, csalásért ötször elítélték, és hónapokat töltött börtönökben, kiszabadulása után már az alvilágról adta el történeteit az újságoknak. Bűnügyi riporter és kriminológus lett, de hamar lebukott: az újságírók rájöttek, hogy riportjait csak kitalálta. Erre nevet változtatott, és brit, valamint az európai királyi családok életrajzait állította össze, adta ki.

Hét könyvet írt, egyet Egy csaló önéletrajza címmel. Úri csaló volt, jóvágású, öntudatos; megfigyelte és elsajátította az elit modorát. Társadalmi felemelkedésre vágyott. Személyes kapcsolatai és műveltsége lehetővé tették számára az irodalmi karriert, de kielégítette az olvasók bűnügyi hírek iránti igényeit is. Lucas visszaélt a bizalommal. Arisztokratának adta ki magát, drága szállodákban szállt meg, elegáns boltokból öltözött, majd fizetés nélkül lelépett. Titokban elkötött autón száguldozott. Történeteivel azt bizonyította, hogy a bizalom bizonytalan dolog.

Az I. világháború után elárasztották Nagy-Britanniát a „címzetes csalók” (bogus honourables). Könnyű volt egy új név, új személyiség felvétele. A szélhámosok között is különlegesek a bizalommal visszaélők. Működésüket a nemzetközi tőke jelenléte, a tömegfogyasztás erősödése és az országok közötti növekvő utasforgalom megkönnyítette. A kaméleon-szerű csaló azt példázta, hogy senki nem az, aminek látszik. Az 1918-as népképviseleti törvény alapján nők és munkások milliói kaptak választójogot. A mozi, az áruházak kínálata mintha megszüntette volna az osztálykülönbségeket; a csinos cselédlányt nem lehetett megkülönböztetni az asszonyától; a jól öltözött és művelt kiejtéssel beszélő csalót a gentlemantől.

Netley Lucas, a szélhámos gentleman luxus életmódot folytatott Londonban, Torontóban, a Riviérán és New Yorkban. Az exkluzív társaságokban lenyűgöző történeteket mesélt a társaságnak, s ez meghozta számára a bizalmat, a hitelt és a kiváltságokat. Kitalált neveken mutatkozott be, elit rangot, birtokot hazudott magának, s ezt csináltatott öltönyeivel, sima modorával el is hitette. Gyakran lebukott, de a bíróság előtt szavahihetőnek tűnt. Állandó mozgásban volt, és a tettei azt üzenték, a megbízhatóság szubjektív érzés.

Ő maga csalónak vallja magát. A családja gazdag volt, talán arisztokrata. Netley egy jachton született 1903-ban. Édesanyja belehalt a szülésbe, apját részeges Lucas-nak ismerték. Szolgák és a nagyapja nevelték. Egy jó nevű bedfordi iskolába adták be, de megszökött. A következő öt év alatt volt szállodai boy, rakodómunkás, és szolgált egy óceánjárón. Megismerkedett egy tengerész kadéttal, és Londonba már Gerald Chilfont néven, csinos tengerész uniformisban érkezett meg. Egykettőre bejutott az előkelő körökbe, és hódított a történeteivel. Elárasztották meghívásokkal, ebédekkel, hétvégi partikkal. Szívesen adtak neki kölcsön.

Arra hivatkozott, hogy a jütlandi csatában odaveszett a felszerelése, mire a boltok hitelben felöltöztették. A siker nem tartott sokáig. Valaki feljelentette, 1917-ben letartóztatták, és 12 hónapra börtönbe csukták. Újra megszökött, London alvilágában rejtőzködött, csomagokat cipelt, pénztárcákat lopott. Az utcán aludt. Ismét letartóztatták, és egy gyakorló hajóba zárták. Innen is kereket oldott. 1918 tavaszán már a tiszteletre méltó (honourable) jelzőt viseli a meghívóin. Makulátlan öltözékben jár, a bolti eladókat könnyedén becsapja. Különféle neveken szerepel.

Történeteit kozmopolita társaságban, transzatlanti hajókon, fürdővárosokban, tengerpartokon meséli, ahol nem ismer mindenki mindenkit. A szigorúan zártkörű úri klubokkal nem próbálkozik, az előkelő hotelek, áruházak, divatos nightclubok és éttermek a működési területei.

1920 júniusában barátaival nagy mulatságot csap egy elegáns szállodában, azután Lucas ezredes néven megrendel egy Daimlert sofőrrel együtt, és azzal száguldozik a West Enden, meg Brightonba és vissza. Egy alkalommal el akarta rabolni egy híres színésznő drága gyöngysorát, de kiderült, a gyöngy hamis. Amikor 1920-ban a sok kifizetetlen számla miatt letartóztatták, megjegyezte, hogy legalább volt egy jó időszaka. Három év javítóintézetre ítélték. Lucasnak volt egy barátnője, társa a csalásokban, bizonyos Josephine O’Dare. Mindketten történetek mesélésével akartak feljebb jutni a társadalomban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár