2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dzsingisz kán leitatja a mongolokat

2005. augusztus 23. 12:00

Korábban elképzelhetetlen méreteket ölt Dzsingisz kán kultusza Mongóliában. A kánról elnevezett vodka a Dzsingisz kán nevű szórakozóhely specialitásaként kerül poharunkba Ulánbátorban, ahol a legnépszerűbb mongol sör a Dzsingisz illetve a Kán. Mongóliában a kán legendájának bármely tetszőleges, egymásnak akár teljesen ellentmondó elemét is termékesíteni tudják. A kultusz jövőre, a kán hatalomra kerülésének 800. évfordulóján kulminál majd. Addig is tájékozódjon, mit képvisel ma Mongóliában a Fekete Rózsa rockzenekar által himnuszba foglalt kán alakja.

A mongolok rosszfiúja és a tömegkultúra

A mongol törzseket egyesítő Dzsingisz kán (1162-1227) 1206-ban lett a letelepült és a nomád életmódot kombináló nép vezetője. Halála után leszármazottai kiterjesztették birodalmát, amelynek határai Kínától Magyarországig nyúltak.
A mongol miniszterelnök szerint "Dzsingisz nem volt megátalkodott fickó, csak rossz volt a sajtója." A hazájában csak EB-nek becézett Cahijagijn Elbegdordzs mongol miniszterelnök nyilatkozatában csak félig viccelt, hiszen Mongólia függetlensége óta a kán újra rendkívüli népszerűségnek örvend a lakosság körében. "Olyan mint egy isten. Államalapítónk, történelmi gyökereink hozzá kötnek." - mondja a miniszterelnök tanácsadója, Bat-Erdene Batbajar történész, akit csak Baabarként ismernek a mongolok.

A kommunista utódpárt, a Mongol Népi Forradalmi Párt (MNFP) kétciklusnyi, pártállami időket idéző korszaka a 2004. júniusi parlamenti választásokon ért véget: a Nagy Hurál 76 bársonyszékének felét az ellenzéki pártokat tömörítő Hazafias Demokratikus Koalíció (HDC) szerezte meg. A történész szerint "A kommunisták radikálisan elvágták mongol hagyományainkat, történelmünket, és a nyugati civilizáció felé tereltek. Igaz, csak egyfajta vörös színűre festett változatához, de mégis csak az úgynevezett Nyugathoz. Most viszont végre megint mongolok lehetünk".

A szovjet fennhatóság alatt a mongol nemzeti öntudat és függetlenség jelképévé vált a kán: hét évtizeden át szinte kiejteni sem volt szabad a nevét, feltételezett sírját Khentii-ben nem volt szabad látogatni. Biztos, ami biztos, azért még egy szovjet tankbázist is rátelepítettek a Mongólia észak-keleti tartományában található Khentii felé vezető útra.

Orosz részről a mögöttes történelmi sérelmek persze nem jelentéktelenek: a tatárjárás idején az 1222-es, Kalka folyó menti ütközetben hat orosz nagyherceg holtteste maradt a csatatéren, s maga Msztiszlav Romanovics kijevi nagyfejedelem is fogságba esett. Nem meglepő, az orosz történelemkönyvek csak mint vérszomjas fenevadról írtak Dzsingisz kánról.

A nyugati, valamint a kínai, indiai és iráni történészek többsége szerint a mongol hordák kegyetlen mészárlásai ősi civilizációk végét jelentették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár