Hitler elfeledett szövetségesei

Marx személyes tárgyait gyűjtötte egy moszkvai múzeum

2005. március 22. 10:20

Több ezer dokumentum mellett Marx személyes tárgyait is összegyűjtötte az orosz állami politika- és társadalomtörténeti archívum moszkvai központja - írja a Corriere della Sera című olasz napilap.

Joszif Visszarionovics Sztálin a legnagyobb becsben tartott relikviát, a Vörös-téren lévő Lenin-mauzóleumot nagy kommunista emlékhellyé akarta változtatni, amelyben Lenin bebalzsamozott testén kívül helyet kaptak volna mindazok a tárgyak, amelyeknek valamilyen módon közük volt a világban lezajlott forradalmakhoz. A szakértők azonban lebeszélték erről, mondván, a tárgyakkal együtt bekerülő spórák veszélyesek lehetnek Lenin földi maradványaira. Így a 20-as évek óta gyűjtött levelek, dokumentumok, tárgyak különböző múzeumokba kerültek. Jelenlegi helyükön 1988 óta vannak - írja az olasz Corriere della Sera című napilap tudósítója.

 

A felsorolásból ítélve óriási anyag gyűlt össze az évtizedek során adományokból, valamint árveréseken, antikváriumokban történt vásárlásokból. Az archívumban több ezer dokumentum van, közöttük Marx, Engels, Lenin leveleinek eredeti kéziratai, Voltaire, Rousseau, Feuerbach, Hegel, Babeuf levelei, a nagy francia forradalom anyagai, az Amerikai Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozatának korabeli kópiája, Garibaldi írásai... Az egyik teremben látható Marx rekonstruált dolgozószobája, ebben két karosszéke, az egyikben írta A tőkét, a másik pedig arról nevezetes, hogy abban halt meg. Ott van egy sor személyes tárgya, a lánya által díszített teáskészlet, hímzett tárcája, egy vörös nyakkendő, amelyet a Párizsi Kommün utolsó barikádjának zászlódarabjából készítettek. Ezt a nyakkendőt az 1960-as években Vlagyimir Komarov és Borisz Jegorov szovjet űrhajósok vittek fel a kozmoszba. Érdekesség Marx fiatalkori portréja, amelyet a bonni egyetemen készített róla egyik diáktársa.

 

Az olasz újságíró érdeklődött, hogy van-e valamilyen dokumentum Marx törvénytelen fiáról, akinek anyja, Helene szolgáló volt a társadalomtudósnál. A fiú Friedrich Demuth angol munkáspárti aktivista, majd vezető. Válaszul az archívum igazgatója megmutatott egy 1934. január 1-jén keltezett, Sztálinnak írt levelet, amelyben az akkori munkásmozgalmi múzeum igazgatója az ezzel kapcsolatos anyagokról tájékoztatta. A levélre Sztálin kék ceruzával a következőket írta: "Hagyjuk ezt az archív anyagot jól eltemetve."

 

(Panoráma)

2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!