2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mussolini védeni próbálta a zsidókat

2004. március 22. 11:00

Eddig ismeretlen vatikáni dokumentumokból arra következtet egy történész: a vitatott szerepű XII. Pius pápa, de még Benito Mussolini is fellépett Hitlernél a zsidók védelmében - írja a londoni Times.

Korábban

A Duce fúrta a pápánál Hitlert
Ausztria 1938 márciusában történt bekebelezése után Benito Mussolini olasz diktátor állítólag azt ajánlotta XII. Pius pápának, hogy adandó alkalommal közösítse ki Adolf Hitlert.
Mussolini naplója
A fasiszta diktátor naplóját Milánóban, egy szekrény aljában találták meg lomtalanítás közben sok más, szintén háborús feljegyzéssel. Az írások arról tanúskodnak, hogy Mussolini nagyon feszült és ideges volt.
A fasizmus hordaléka Olaszországban
A fasizmus évei alatt számos neves olasz író fordult Mussolinihez különböző kérésekkel - köztük D'Annunzio, Pirandello és Moravia.
Mussolinin a Skorzeny-bravúr sem segített
Hatvan évvel ezelőtt írta be nevét a háborús kommandóakciók kalandtörténetébe Otto Skorzeny német SS-tiszt, aki 1943. szeptember 12-én kiszabadította fogságából, illetve egy ejtőernyős vállalkozással elrabolta Hitler számára az otthon kegyvesztett fa

Az árja-mítosz erőltetése olasz földön
abszurd lett volna
A Vatikán titkos levéltárából származó iratok szerint Benito Mussolini 1933-ban tiltakozott a náciknál azok zsidókkal kapcsolatos politikája miatt. A Szentszék belügyminisztériuma egy 1933 áprilisában kelt levélben arról tájékoztatta XI. Pius pápát: "Az olasz kormányfő egy szóbeli figyelmeztetést követően egy titkos üzenetben azért könyörgött Hitlernek, hogy az nehogy elragadtassa magát az antiszemita kampányban." Az üzenetet fél órával azelőtt olvasták fel Hitlernek és Göbbelsnek, hogy a kormány elfogadta a német zsidók állami alkalmazásból való kitiltását. Mussolini - kinek személyéről jelenleg épp éles viták dúlnak hazájában - öt év múlva mégis követte Hitlert: 1938-ban maga is zsidóellenes törvényeket léptetett életbe Olaszországban.

A dokumentumokat feltáró Giovanni Sale atya - állítása szerint - arra is talált bizonyítékot, hogy a háború alatt regnáló pápa, XII. Pius megpróbálta rávenni Mussolinit: járjon közben Hitlernél a zsidók érdekében. Bár a jelenlegi történészi álláspont szerint a pápa korántsem tett meg mindent az üldözöttekért, Sale szerint ez a vélemény ebben a formában tarthatatlan. A tudós azt állítja: Pius elítélte a fajüldözést, és védeni próbálta az olasz zsidókat. Sokan állítják az ellenkezőjét is: azt, hogy Eugenio Pacelli bíborosként, pápaként, de még berlini nunciusként és XI. Pius minisztereként is szemet hunyt az antiszemitizmus felett.

A Times cikkírója azonban maga is látta azt az 1938-as vázlatos üzenetet, melyben Pacelli - még bíborosként - arra kérte Mussolinit: "vesse latba közvetítő tekintélyét a német kancellárnál, Signor Hitlernél", és "próbálja megakadályozni a folyamatos vallási üldöztetést Németországban". Sale atya nemsokára megjelenő könyvében Mussolini zsidóellenes törvénykezéséről is ír. Sale szerint Mussolini csak azután léptetett életbe faji törvényeket, hogy úgy érezte: ellene fordultak az általa "zsidó-szabadkőműves plutokráciának" nevezett országok - vagyis Nagy-Britannia és Franciaország. Ez utóbbi pedig a Duce gondolkodásában az Abesszínia elfoglalására adott nemzetközi válasz lehetett, vagyis az, hogy a Népszövetség szankciókkal sújtotta Olaszországot az erőszakos lépés miatt.

Sale szerint Mussolini nem erkölcsi, hanem jóval gyakorlatiasabb megfontolások vezették, mikor Hitlernél a zsidókkal szembeni erőszak ellen tiltakozott. Egyszerűen rájött, hogy az olaszok többsége egyáltalán nem antiszemita, és hogy olasz földön az "árja-mítosz" erőltetése abszurd ötlet lenne.

Miután a német csapatok 1943-ban elfoglaták Olaszországot, 7000 olasz zsidót hurcoltak koncentrációs táborokba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár