A vörösterror 133 napja

Késik a Watergate-iratok közzététele

2004. november 8. 14:00

A Watergate-iratok közzétételét idén tavaszra ígérte a Texasi Egyetem, ám a dokumentumokhoz azóta sem fér hozzá a nagyközönség.

A konzerváláson már túl vannak

Az egyetem a Harry Ransom Humanities Research Centert bízta meg az iratok rendezésével és közzétételével. Az intézet tavalyi becslése szerint az iratok 2004 márciusában kiadásra kerülhettek volna. `A legkedvezőbb forgatókönyvet vettük alapul` - közölte Jennifer Tisdale, az intézmény szóvivője, aki szerint a dokumentumokat legkorábban kora tavasszal, valószínűleg 2005. februárjában ismerheti meg a nagyközönség.


http://en.wikipedia.org
Nixon lemondása után elhagyja a Fehér Házat (1974. augusztus 9.)
Mint annak idején mi is beszámoltunk róla, a Texasi Egyetem 2003 tavaszán vette meg 5 millió dollárért az újságírók iratait. Köztük vannak azok a legelső interjúk alatt papírra vetett jegyzetek is, melyek végül nyomozásra indították a Washington Post munkatársait.


"Az archiválás technikai részén már túl vagyunk" - közölte Tisdale. "Ám a mutatók, indexek, jegyzékek, segédkönyvek és egyebek elkészítése még hátra van."


Steve Mielke, az intézet dokumentátora szerint az iratok hatalmas mennyisége miatt lépték túl az eredetileg tervezett határidőt. Bizonyos iratoknak már olyan rossz volt az állapota, hogy a muzeális értékű dokumentumokhoz hasonló alapossággal kellett konzerválni őket.


Woodward, aki szerkesztőként ma is a Washington Postnál dolgozik, elmondta: az egyetem vezető munkatársai "felelősségteljesen álltak hozzá a számunkra oly fontos iratok megmentéséhez".

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!