2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vita Kolumbusz valódi nyughelyéről

2004. január 23. 09:00

Korábban

Kiderülhet Kolumbusz származása
Jóllehet San Domingo és Sevilla is azt állítja, hogy a városban találhatók Kolombusz Kristóf földi maradványai, spanyol kutatók mégis kísérletet tesznek arra, hogy DNS-vizsgálat segítségével eldöntsék azt a mai napig eldöntetlen kérdést is: vajon hon
Megtalálták Kolumbusz hajóját
Búvárok a Karib-tenger sekély vizeiben egy spanyol gálya roncsaira bukkantak. Az archeológusok szerint egyre több bizonyíték szól a mellett, hogy ez azon hajók egyike volt, amellyel Kolumbusz Kristóf utolsó útjára indult
A kínaiak beelőzték Kolumbuszt?
Középkori térképek alapján állítja Gavin Menzies: a genovai előtt 40 évvel már jártak kínaiak Amerika partjainál

Melyik az igazi Kolumbusz?

Előkészületek az óceán átszelésére
- korabeli festményen

A két város vitája 1877-ben robbant ki, amikor is a dominikai Santo Domingo székesegyház renoválása során a munkások egy csontokkal teli ládikát találtak, ezzel a felirattal: "Az előkelő és felvilágosult nemes, Don Cristobal Colon". A dominikaiak szerint a különös lelet azzal magyarázható, hogy a spanyolok a nagy kapkodásban nem a Kristóf hamvait rejtő urnát vitték magukkal, mikor 1795-ben fejvesztve menekültek a gyarmatról, hanem a közelben eltemetett fia, Diegó földi maradványait.

A tudósok múlt nyáron elhatározták, hogy egyszer és mindenkorra végére járnak a vitának. A sevillai és a dominikai hatóságoktól is engedélyt kértek Kolumbusz feltételezett hamvainak exhumálására, ám a sírok felnyitásába csak a spanyolok egyeztek bele. Sevillában ki is emelték mind a három Kolumbusz hamvait - Kristóf mellett helyezték ugyanis örök nyugalomra fiát, Diegót és fivérét, Hernandót is. Mivel az utóbbi személyazonossága bizonyos, José Antonio Lorente Acosta, a Granadai Egyetem szakértője DNS-vizsgálattal össze tudja hasonlítani a Kristófnak tulajdonított maradványokat a fivér hamvaival.

"Kapcsolatban állunk Lorente professzorral, és azt reméljük, két-három hónapon belül közli velünk kutatásának eredményeit" - mondta Campanini Stella. "Ha a mintákról kiderül, hogy semmi közük egymáshoz, az eredmény perdöntő lesz."

Nem mellékes, hogy a DNS-vizsgálatok arra is választ adhatnak: vajon olasz vagy spanyol volt-e Kolumbusz. Egyes források szerint a felfedező a genovai gyapjúkereskedő, Domenico Colombo fia volt; mások azt állítják, hogy Kristófnak nemesi felmenői vannak - igaz, balkézről. Szerintük ugyanis a felfedező apja nem más, mint az a vianai herceg, Károly, akinek öccse Aragóniai Ferdinánd néven vonult be a történelembe, miután kasztíliai Izabellával kötött frigye nyomán - Kasztília, Aragónia és Leon egyesülésével - létrejött az egységes Hispánia.

Kire hasonlít?
A paviai vizsgálatok ugyanakkor egy harmadik hipotézist is ellenőriznek, mely szerint Kolumbusz valójában VIII. Ince pápa fia volt. "A hasonlóság első pillantásra is szembeötlő" - állítja Ruggero Marino, aki Kolumbusznak a Vatikánhoz fűződő kapcsolatairól írt könyvében vetette fel a pikáns hipotézist.

"Kolumbusz hamvai számtalan titkot őriznek" - állítja a kubai Miguel Esquivel, aki jópár könyvet írt már a felfedezőről. "Az az elmélet, mely szerint Kristóf Ince pápa gyermeke volna, felettébb elgondolkodtató. Ne feledjük: mikor Kolumbusz Kristóf 1451-ben megszületett, Giovan Battista Cybo - a későbbi VIII. Ince pápa - a Genovától mindössze 40 kilométerre fekvő Savona püspöke volt!"

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár