2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kelták Ibériából érkezhettek

2004. szeptember 20. 09:10

A kelta eredetű írek és skótok legközelebbi rokonai az Ibériai-félsziget lakói - állítják genetikai vizsgálatok alapján ír kutatók.

A ma kelta népekként ismert nemzeteknek - köztük az íreknek és a skótoknak - több közük van a spanyolokhoz és portugálokhoz, mint a valódi keltákhoz, azokhoz az emberekhez, akik Közép-Európa nagy részét egykor lakták. Genetikai vizsgálatok alapján legalábbis ezt állítják bizonyos kutatók.


"Manapság a bevett elméletnek számít, hogy a szigetek lakossága korai bevándorlással érkezett jelenlegi lakóhelyére. Csakhogy a rokonságuk nem utal keleti, közös ősökre" - mondja Daniel Bradley, a kelták eredetét vizsgáló genetikai kutatás egyik társszerzője.


Jelenlegi ismereteink szerint a kelták - akikről azt feltételezik, hogy a mai Franciaoország keleti és a mai Németország déli részéről érkeztek - kb. 2500 ével ezelőtt özönlötték el a mai Brit-szigeteket.


Azonban a régészek nemrég megkérdőjelezték ezt az elméletet. A dublini Trinity College oktatója, Bradley már azt állítja: genetikai eredmények is alátámasztják teóriáját.


A genetikusok a kelta népektől vett genetikai mintát összehasonlították az Európa más részein élők genetikai mintáival. Az eredmények szerint a kelta vidékeken élőket (Wales, Skócia, Írország, Cornwall lakói) csakugyan szoros genetikai szálak kötik össze. Ezeknek az embereknek azonban genetikailag az Ibériai-félsziget lakói a legközelebbi rokonai.


"Elképzelésünk szerint az Atlanti-partvidék népei közötti rokonság - ha létezik - igen régi: legalább 6000 éves, mag még régibb" - mondta Bradley a Reutersnek. A tudós szerint a mai Portugália területén élt népek a jégkorszak végén indulhattak észak felé. Az Atlanti-partvidék "keltái" közötti hasonlóságok alapján azt is fel lehet tételezni, hogy ezek a területek valamikor közeli kapcsolatban állhattak egymással.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár