2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A jégember halála

2003. augusztus 14. 03:36 BBC News

Újabb teória született Ötzi, az olasz Alpokban talált jégember rejtélyes halálával kapcsolatban. Ausztrál DNS-szakértők úgy vélik, hogy csatában szerzett olyan sebesüléseket, amik végül a halálához vezettek.

Tom Loy, az ausztráliai Queensland egyetem professzora a legutóbbi vizsgálatok során más embertől származó vérmintákat azonosított be DNS-teszt segítségével - tudósít a BBC News. A több mint 5000 éves jégember holtteste 1991-ben került elő az olasz Alpokban, a Schnalstal-gleccseren. Rátalálói akkor úgy vélték, hogy egy szerencsétlenül járt alpinistára bukkantak. Ám nem sokkal később a mumifikálódott holttest közvetlen közelében őskori használati tárgyakra is leltek, úgymint baltára és nyílvesszőkre, valamint annak tegezére.

Az eltelt 12 esztendőben nagyon sokan vizsgálták már Ötzit. Megállapították, hogy milyen ruhát viselhetett, és hogy mit ehetett utoljára. Ezúttal azt sikerült megfejteni, hogy valószínűleg kisebb csetepatéba keveredhetett közvetlenül a halála előtt. Erre abból engednek következtetni, hogy a nemrégiben, Ausztráliában elvégzett DNS-vizsgálatok idegen vérnyomokat is kimutattak a jégember ruháján, valamint fegyverein. Márpedig ha ez utóbbi állítás végleg beigazolódik, akkor az emberiség történelmének egyik legrégibb, és máig megoldatlan gyilkosságával állunk szemben - és minden esélyünk megvan arra, hogy - oly sok más esethez hasonlóan - ebben az ügyben sem ítélik el a tetteseket.

Ötzi karján és csuklóján éles tárgytól származó sérülések vannak. A tegezében lévő két nyilvessző hegyén pedig két különböző embertől származó vért találtak. Ruháján ugyancsak idegen eredetű vérnyomok vannak. A tudósok azt feltételezik, hogy Ötzi idegen vadászterületre tévedhetett, és amikor ezt ellenfelei észrevették, nekitámadtak. Ő derekasan védte magát, de nem sokkal később - amellett, hogy ő sem kímélte ellenfeleit - elhunyt a hátán szerzett sérülésébe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár