2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb utcák "tiszteleghetnek" Románia és Erdély egyesülése előtt

2013. november 14. 14:11 MTI

Mircea Dusa román védelmi miniszter törvénykezdeményezésben javasolta csütörtökön, hogy minden romániai városban valamely fontosabb utat 1918. december 1-jéről, a Román Királyság és Erdély egyesülését kimondó gyulafehérvári román nemzetgyűlés megtartásának dátumáról nevezzenek el.

A szociáldemokrata politikus Hargita megyei parlamenti képviselőként terjesztett módosító indítványt az ország nemzeti ünnepét meghatározó, 1990-ben elfogadott 10-es számú törvényhez. 1990 óta december 1-je Románia nemzeti ünnepe.

A romániai városok túlnyomó többségében létezik már 1918. December 1. nevű út, ez alól viszont a magyar többségű Hargita megye székhelye, Csíkszereda kivételt jelent. A törvénymódosítás kötelezővé tenné, hogy Nagy-Románia születésnapját jelképező dátumról mindenütt utcát nevezzenek el.

2001-ben, amikor Mircea Dusa a Nastase-kormány kormánybiztosi tisztségét töltötte be Hargita megye prefektusi hivatalának élén, Csíkszeredában rendezték meg a december 1-jei központi ünnepséget. A székelyföldi politikusok egy csoportja provokációnak minősítette, hogy a szociáldemokrata kormány egy magyar többségű várossal akarja megünnepeltetni Erdély Romániához csatolását, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) azonban azt hangsúlyozta, hogy a románságnak és magyarságnak kölcsönös tisztelettel kell viseltetnie egymás nemzeti ünnepe iránt.

Dusa a nemzeti ünnepen megrendezendő katonai parádék költségeinek fedezését is szabályozná a törvénymódosításban. Hivatali elődje, Corneliu Dobritoiu korábbi védelmi miniszter, a szenátus védelmi bizottságának liberális elnöke szerdán úgy vélekedett: Romániának le kellene mondania arról, hogy nemzeti ünnepén, minden évben katonai parádét rendezzen. Dobritoiu emlékeztetett rá, hogy tavaly is a csak költségvetési tartalékból tudták előteremteni a parádéhoz szükséges pénzt. Szerinte elegendő lenne ötévente, vagy olyan években katonai parádét rendezni, amikor új haditechnikát tudnak bemutatni a közönségnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár