2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tényleg vega volt Hitler

2013. február 13. 08:40

"Megrögzött" vegetáriánus volt Hitler - állítja a Führer egykori ételkóstolója. Hitler vegetáriánus étrendje az árja faj testi tisztasága melletti elköteleződést tükrözte, igaz, a náci pártvezető csak lassan jutott el a felismerésig, hogy a húst zöldségekkel is ki lehet "váltani".

Adolf Hitler egykori ételkóstolója, a ma 95 éves Margot Woelk egy minap elhangzott interjúban elmondta, hogy a náci vezető kizárólag a legfrissebb gyümölcsökön és zöldségeken élt az alatt a két év alatt, amikor a Führer szolgálatában állt. Woelk feladata az volt, hogy megkóstoljon minden olyan ételt, amit Hitler elé toltak; a biztonsági lépés célja egy esetleges mérgezés „kivédése” volt.

A hölgy – férje távollétében, akit a keleti frontra küldtek, s akit csak 1946-ban láthatott újra – a második világháború idején került az Északkelet-Lengyelországban található Farkasodúba, Hitler kelet-európai főhadiszállására. Woelk mellett több mint egy tucat nő dolgozott, az ő feladatuk szintén az volt, hogy ételkóstolóként védjék a Führer életét.

„11 és 12 óra között kellett megkóstolnunk az ételt, amit csak ez után vitt az SS a főhadiszállásra. Ezek az ételek mind vegetáriánus menük voltak, a legfinomabb friss zöldségekből álltak, a spárgától kezdve a paprikán és a borsón át a rizsig, illetve salátáig. Mindet egy tálon helyezték el, ahogyan felszolgálták. Nem volt rajta se hús, se hal” – emlékezett vissza Woelk. „Persze hogy féltem. Ha megmérgeztek volna, most nem lennék itt. De meg kellett tennünk, nem volt más választásunk” – tette hozzá.

Hitler vegetáriánus étrendje az árja faj testi tisztasága melletti elköteleződést tükrözte. Egy 1930-ból származó, a Hitlerjugend számára készült irányelv például a szójababot – amelyet egyébként „náci babnak” nevez a füzet – ajánlja a hús fogyasztása helyett. A náci pártvezér ráadásul 1942-ben azt mondta Joseph Goebbels propagandaminiszternek, hogy ha Németország megnyeri a háborút, akkor az egész birodalom vegetáriánus lesz.

Valószínű azonban, hogy Hitler csak később mondott le a húsételek fogyasztásáról. A háború előtt egy ideig a náci pártvezető szolgálatában álló angol szakács, Dione Lucas például váltig állította, hogy a Führer rajongott a töltött csirkéért, de közismert, hogy Hitler szerette a bajor virslit és időnként sonkát is evett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár