Hitler elfeledett szövetségesei

Több őse volt a kutyának

2012. január 26. 08:56

33 ezer éves háziasított kutya maradványait találták meg egy szibériai barlangban. Ez lehet a történelem egyik legkorábbi domesztikált négylábúja.


Egy ezzel egyidős lelet is előkerült egy belgiumi barlangban, ami azt jelenti, hogy a modern kutya háziasítására több helyen került sor az őskorban. Az "ember legjobb barátjának" így több őse lehet, ez ellentétben áll azzal, amit a korábbi DNS-vizsgálatokat állítanak.

Mindkét maradvány háziasított kutyáé volt – erősítette meg Greg Hodgins, az Arizoniai Egyetem munkatársa, a felfedezésről írt tanulmány társszerzője. „A farkasok pofája hosszú volt, fogaik pedig nem tömött sorban helyezkedtek el. A domesztikálással a pofa lerövidült, az állkapocs kiszélesedett, a fogak megsűrűsödtek” – fejtette ki Hodgins.

Az Altáj-hegységben talált lelet jó állapotban maradt fenn, így több vizsgálatot is el tudtak rajta végezni, kezdve a koponyán, a fogakon, sőt az alsó állkapcson is, amivel a legutóbbi leletek esetében hiába próbálkoztak.

A kutatók a gyorsító tömegspektrométer segítségével tudták megmérni a radiokarbon mennyiségét. A kutatás eredménye szerint a két állat időben megelőzte az utolsó jégkorszakot (Last Glacial Maximum), de minden bizonnyal egyik kutya leszármazottjai sem élték túl az időszakot.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!