2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A nácik beszélni tanították a kutyákat

2011. május 26. 09:02 The Daily Telegraph

A nácik beszélni, olvasni és a szavak kibetűzésére tanították a kutyákat, mindezt azért, hogy a hadi célokra felhasználva őket elősegítsék a második világháború megnyerését - olvasható egy új könyvben.

A náci tisztviselők az emberekhez hasonló értelmi képességeket tulajdonítottak a négylábúaknak, amelyekből egy félelmetes, „beszélő” egységet kívántak létrehozni – állítja egy új jönyv. Hitler azt remélte, hogy a beszélő házi kedvencek kommunikálni tudnak SS feletteseikkel, s még egy speciális kutyaiskolát is felállíttatott, ahol az állatokat beszélni tanították.

A náci tisztviselők Németország szerte összeszedték a kutyákat, hogy aztán megtanítsák őket a kommunikációra és az „összekötőikkel” való érintkezésre. Alighanem az a keverék kutya vitte a legtöbbre (és vívta ki Hitler legnagyobb tetszését), amely kimondta a „Mein Fuhrer”-t, mikor megkérdezték tőle, ki áll előtte.

A németek úgy gondolták, hogy a kutyákat fel tudják használni a háborús célokra, például a a koncentrációs táborokban az SS-tisztek mellett (vagy helyett) láthatnak el őrző-védő feladatokat. A kissé bizarr „Wooffan SS” meglétére Jan Bondeson (Cardiff Egyetem) „áldozatos” kutatómunkája nyomán derült fény.

Hitler híres volt kutyaszeretetéről, két németjuhásza is volt, Blondi és Bella, előbbit nem sokkal öngyilkossága előtt ölte meg. A Führer szívügyének tartotta a kutyák hadicélokra való felhasználását, s erősen támogatta az intelligens négylábúak kiképzésére szakosodott iskola, a Tier-Sprechschule ASRA felállítását.

A Hannover melletti leutenburgi iskolát a harmincas években létesítették, s egészen a világháború végéig működött, az igazgatói posztot Margarethe Schmitt töltötte be. Állítólag számos sikert is elkönyvelt az intézmény, egyes állatok például mancsaikkal komplett szavakat tapogattak ki egy speciális ábécén, mások pedig emberi hangokat voltak képesek utánozni.

A legintelligensebb közülük Rolf volt, az airedale terrier, ő ennek a speciális ábécének a segítségével „beszélni” is tudott, sőt, vallási kérdésekről értekezett, idegen nyelven kommunikált, valamint verset írt. A patrióta kutya egyszer még abbéli vágyát is kifejezésre juttatta, hogy szívesen belépne a hadseregbe, mivel utálja a franciákat – ha hihetünk Bondesonnak.

A szerző Amazing Dogs: A Cabinet of Canine Curiosities című könyvében foglalta össze kutatásait. „A húszas években olyan új állatpszichológusok léptek fel, akik azt állították, hogy a kutyák képesek az emberi kommunikációra és az absztrakt gondolkodásra. A náci ideológia része volt az emberek és a természet közötti erős kapcsolat, úgy gondolták, hogy a jó nácinak állatbarátnak kell lennie. Göring az állatvédelem élharcosa volt, s Hitlerrel együtt nem is az emberi, hanem inkább az állati jogok miatt aggódott” – fejtette ki a kutató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár