2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megemlékezés az isonzói hősi halottakról

2011. november 16. 18:42

2012. november 12-én immáron 14. alkalommal került sor a Krn emlékmenetre a szlovéniai Júlia Alpok lábánál, a Lepena-völgy fölött található Krn-tónál. Több mint 400 fő, gyerekek és nyugdíjasok egyaránt, vágott neki a mintegy 800 méteres szintkülönbségnek, hogy közel három óra alatt feljusson az egykori világháborús hadtápútvonalon az alpesi tóhoz. Az isonzói fronton magyarok, szlovénok, olaszok, németek osztrákok és oroszok együtt emlékeztek meg a világháború halottjairól.

Az emlékezők hosszú sorokban másztak fel az egykori frontvonalra, ahol egy tó fölött, a hegyek karéján egymással szemben álltak az osztrák-magyar és az olasz alakulatok télen-nyáron. A megemlékezés kezdetén a hegyoldalakon felállított mozsarakból és petárdákból a tó fölött felrobbanó lövedékeket lőtt ki a szlovén hadsereg, ezzel is emlékeztetve a résztvevőket, hogy a békés, már-már idilli alpesi tájon lezajlott események 1915 nyarától a caporettói áttörésig, 1917 októberéig sok ezer katona életének a végét is jelentették. A menedékháznál a megemlékezés után korabeli egyenruhákba öltözött hagyományőrzők, illetve turisták hadai fogyasztották el a megérdemelt jotát, a szlovén káposztás bablevest.

A tó melletti kis magyar katonai temetőnél felállított magyar emlékkeresztnél hivatalos képviselőként a ljubljanai nagykövetség mellett emlékkoszorút helyezett el a bécsi magyar katonai attasé, ahogyan számos magyarországi civil szervezet, többek között a székesfehérvári Krajczáros Alapítvány is, amely oroszlánrészt vállal a szlovéniai magyar világháborús emlékhelyek megőrzésében. Külön érdekesség, hogy a magyarságot nem csak magyarországiak képviselték: jelen voltak a lendvai és a nagyváradi magyar közösség képviselői is. A magyar katonákra mintegy 30 fős magyar delegáció emlékezett.

A szlovéniai hadszíntéren mintegy 100 ezer magyar katona alussza örök álmát. Az első világháború és az isonzói pokol csak akkor érthető meg igazán, ha az ember egyszer személyesen is megnézi dédapáink, ükapáink szenvedéseinek helyszínét. Jó eséllyel a magyarság történetének egyik zarándokhelye lehet az Isonzó - legközelebb 2012 novemberében, a 15. jubileumi emlékmenetkor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár