Hitler elfeledett szövetségesei

A skótok emlékezete

2002. október 17. 17:11

Emléktáblát lepleznek le a tudós emlékére, akinek a természetes kiválasztódás forradalmi elméletét köszönheti a világ. Darwin az edinburghi egyetem orvostanhallgatója volt, de alig másfél év múlva abbahagyta tanulmányait. Az emléktáblán dombormű ábrázolja a diákkorban lévő Darwint.

Charles Darwin
November 22-én leplezik le az emlékművet, amit a Királyi Múzeum hátsó bejáratánál helyeztek el. Itt volt annak idején Darwin diákszállása. Az ünnepséget az Edinburghi Egyetem és a Skót Nemzeti Múzeumok Szövetsége közösen szervezi. Utána félnapos ingyenes nyilvános szemináriumot rendeznek, melyen Darwin szakértők tartanak előadást, köztük a tudós életrajzírója, Dr. James Moore.

Az edinburghi egyetemet otthagyva Darwin Cambridge-ben teológiát tanult, hogy az Anglikán Egyház papja legyen. 1831-ben fizetség nélkül indult el mint természettudós egy 5-éves dél-amerikai expedícióra a Beagle hajó fedélzetén. Az óriás teknőseiről híres Galapagos szigeteken látottak vezettek el a Fajok Eredetéről szóló híres művéhez, melyet 1859-ben adtak ki. Miután családot alapított a London melletti Downe-ban telepedett meg. 1882 április 19-én hunyt el. A Westminster Apátságban temették el.

 • forrás: BBC

  Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
  Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
  Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

  A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

  6368 Ft helyett

  4776 Ft

  Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

  6368 Ft helyett

  5085 Ft

  Előfizetek a magazinra
  kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
 • Legfrissebb
  Legolvasottabb

  Játsszon!

  Miről híresült el I. Miklós pápa?

  Történelmi adattárak

  Mi történt a szülinapomon?

  Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!