2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket
Itt támogathatod a Múlt-kor szerkesztőségét!

Franciák a Google ellen

2009. december 7. 11:07 MTI

A kulturális örökség - zene, könyvek, művészeti alkotások - digitalizálását az államnak és nem egy olyan magáncégnek kell kézben tartania, mint a Google - jelentette ki Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter.


A France 2 televíziónak adott interjújában a politikus kifejtette: "Szabályoznunk kell a piacot, és ez az állam dolga, nem pedig egy magáncégé, akármilyen hatékony is. Természetesen a Google-ra gondolok. Nap mint nap érkeznek a hírek arról, hogy a Google megállapodott valamelyik lemezkiadóval vagy más kulturális intézménnyel. Nagyon kell figyelnünk erre, mert a helyzet hasonlít a kőolajpiacra: aki az olajvezetékeket ellenőrzi, az a kőolajjal is rendelkezik. A tartalmaknak nem szabad magánkézbe kerülniük!".

A nyilatkozat hátteréről szólva a párizsi Le Monde megjegyezte, hogy az amerikai internetes óriás könyvek millióit digitalizálja a Google Books könyvtár keretében és a jogdíjak tekintetében már megállapodott az amerikai szerzők és könyvkiadók egy csoportjával - ez nyugtalanítja az európai országokat.

Franciaország kezdeményezésére az EU kulturális miniszterei november végén létrehozták a "bölcsek bizottságát", amelynek javaslatokat kell kidolgoznia a magán- és a közszféra partnerségére a kulturális örökség digitalizálásában. A cél annak elkerülése, hogy az internetet néhány olyan óriás monopolizálja, mint a Google. Mivel ezt a problémát eddig még nem rendezték, az egy éve létrehozott Europeana digitális könyvtár, amely egyfajta európai válasz a Google Booksra, egyelőre olyan műveket tartalmaz, amelyekre nem kell szerzői jogot fizetni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár