2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nemzetközi szinten is felkészültek a magyar restaurátorok

2008. április 7. 10:00

Műholdas régészet, az őskor színei, római kori üvegműhely, japán lakktechnikák - ezekről a témákról is szó lesz a kedden kezdődő Nemzetközi Restaurátor Konferencián Budapesten.

A műholdas régészet Magyarországon még gyerekcipőben jár, pedig pénzt és időt lehetne spórolni az alkalmazásával, hiszen a kutatóárok megásása helyett műholdak segítségével könnyen megállapítható, mi húzódik a talaj alatt - mondta Földessy Péter, a múzeum Műtárgyvédelmi és Restaurátor Főosztályának vezetője.

Szerinte külföldön már alkalmazzák a módszert, Magyarországon pedig Vas megyében, Szombathelyen ismerik jól az eljárás lehetőségeit, eredményeit, ezeket a tapasztalatokat osztják meg a hallgatósággal a négynapos tanácskozáson.

Az őskor színei című előadással kapcsolatban Földessy Péter közölte: a kutatók azokkal a rekonstrukciós folyamatokkal ismertetik meg a közönséget, amelyekből kiderült, milyen növényekből állíthatók elő színek. Elmondják, milyen leletekből következtettek erre, mi támasztja alá elméletüket, s mindez hasznosítható-e a gyakorlatban.

A konferencia iránt óriási az érdeklődés - hangsúlyozta Földessy Péter. A 33. alkalommal meghirdetett tanácskozáson 47 előadást hallhatnak meg az érdeklődők, érkeznek felszólalók Görögországból, Svédországból, Szerbiából, Olaszországból és a Felvidékről is. A rendezvényre több mint 580 résztvevőt várnak.

Földessy Péter elismeréssel szólt a magyar restaurátor szakmáról, véleménye szerint a magyar szakemberek rendkívül magas színvonalon teljesítenek, felkészültségük kiemelkedő, de sem technikailag, sem anyagilag nincsenek jó helyzetben.

A konferencia megnyitóján adják át a Balázsy Ágnes-díjat, amelyet évente ítélnek oda a kiemelkedő szakmai munkáért. Balázsy Ágnes restaurátor sokat tett a magyar restaurátor szakma nemzetközi elismertetésért - hangsúlyozta a főosztályvezető.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár