2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hazatérnek a hadizsákmányként elvitt frankfurti ólomablakok

2008. március 21. 09:00

Törvényt fogadott el az orosz állami duma, amelynek értelmében Moszkva visszaszolgáltatja az Odera menti Frankfurt Mária templom ólomüveg ablaktábláit.

A frankfurti templom a térség egyik első kőből készült barokk templomaként 1250-től 250 éven át épült. A második világháborúban súlyos károkat szenvedett, s helyreállítása csak 1998-ban fejeződött be. Csodás ablakai az 1300-as évek közepén készültek a polgárok adományaiból. A kórus három nagy ablakának 117 táblája bibliai témákat ábrázol, ezért Képes bibliának is nevezik.

A műremekeket a háború veszélyei elől Potsdamba menekítették, onnan vitték el orosz katonák 1946-ban. A táblák jelentős része Leningrádba, az Ermitázsba került, kisebb része - az a néhány darab, amelynek visszaszolgáltatásáról most döntött az orosz parlament alsóháza - a moszkvai Puskin Múzeum raktáraiban volt.

A német és az orosz kormány között 1994-től folytak tárgyalások az elrabolt műkincsek visszaszolgáltatásáról, és Wolfgang Pohl, Frankfurt akkori főpolgármestere 1996-ban külön hadjáratot is indított a templomablakok ügyében, többek között Borisz Jelcin orosz elnöknek is írt levelet. A német kormány erőfeszítései nyomán az ablaktáblák közül az első 111 darab 2002. június 29-én érkezett meg az Odera menti Frankfurtba.

Helyreállításukra rendkívül gondos, alapos restaurálási munka kezdődött, amelynek során az elkészült ablaktáblákat ki is állították a templomban. A kórus Képes biblia ablakaiból 2005-ben került a helyére az első restaurált rész, s csak tavaly, az ablakok megérkezésének 5. évfordulóján építették be az utolsót a 111 visszaszolgáltatott tábla közül.

Közben fokozatosan átalakították a többi ablakot is, amelyekbe a végleg elveszett középkori táblák helyére átlátszó üveget tettek korábban, hogy a fényt akadálytalanul átengedő egyszerű üvegablakok ne homályosítsák el a középkori műremekek ragyogását.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár