2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Reneszánsz tárlatok Beatrix majolikáitól Mátyás konyhájáig

2008. március 25. 15:00

A Corvin-tálakat, egy különleges tintatartót és egy Leonardo da Vinci rajzai nyomán készített majolikapadlózatot is láthat majd a közönség a Beatrix hozománya címet viselő tárlaton.

Fajanszok, kárpitok, Corvin tálak

A 4x a reneszánszról című kiállítássorozat harmadik darabjaként megnyíló tárlaton több mint kétszáz tárgy látható magyarországi és külföldi múzeumok anyagából illetve magángyűjteményekből. A 2008-as év a reneszánsz éve, s ennek keretében mutatja be az Iparművészeti Múzeum a reneszánsz tárgykultúrát, a 15. század végi majolikaművészetet - mutatott rá Renner Zsuzsa, az intézmény igazgatója.

Jékely Zsombor projektvezető a kiállítás anyagát bemutatva elmondta, hogy az első rész az ónmázas kerámiaművesség útját követi Itáliáig, töredékes darabok, fél-majolikák, majd magyarországi ásatások során előkerült darabok láthatók.

Csontos Katalin restaurátor a tárlat anyagában nagy jelentőségűnek, különlegesnek nevezett egy sokalakos kompozíciót, mely egyben tintatartó, s Krisztus születését és a Háromkirályok imádását mutatja be. A körfeliratos, mesternévvel ellátott darabról szólva kiemelte: nagy ritkaság, hogy a mester saját kézjeggyel látott el egy darabot. A faenzei Giovanni Manzoni di Colle mester által szignált figurális díszítésű tárgy íróeszközök tárolására szolgált, helye van tintának, hamunak, gyertyatartónak, tollnak, késnek.

A tárlat kiemelkedő darabjaiként beszélt a projektvezető a Corvin tálakról is. A három dísztál egyikén Mátyás király és Beatrix királyné címere látható, egy másikon pedig a szüzesség allegóriájaként egy hölgy és egy egyszarvú szerepel. A dísztálak a New York-i Metropolitan Museum of Art, a Londoni Victoria and Albert Museum és a berkeley-i Phoebe A. Hearts Museum of Anthropology gyűjteményéből származnak. A tárlat ezen része június 30-ig tekinthető meg.

A kiállításhoz kapcsolódó teremben azonban december 31-ig láthatók a Medici-kárpitok, amelyek az Iparművészeti Múzeum tulajdonát képezik. A puttókat ábrázoló négy kárpit közül az egyiken járommal, gyűrűvel és strucctollakkal; egy másikon struccal; a harmadikon oroszlánnal valamint az egyházi és a világi hatalom jelképeivel; a negyediken pedig pávával és nyíllal szerepelnek az angyalkák.

Ebben a teremben tekinthető meg a több mint ötszáz csempéből álló majolikapadlózat, amelynek tervét Leonardo da Vinci rajzai nyomán készítették. A hat- és háromszögletű csempéből álló padlóburkolat térhatású díszítése rendhagyó, a kutatók véleménye szerint egyedi megrendelésre készülhettek, a padló története azonban egyelőre kutatások tárgya - hangsúlyozta Jékely Zsombor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár