2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fókuszban a humanista kultúra

2008. március 21. 08:00

Hunyadi Mátyás, a király címmel nyílt kiállítás a reneszánsz év keretében csütörtökön a Budapesti Történeti Múzeumban (BTM).

Bodó Sándor elmondta, hogy a június 30-ig látogatható kiállításon, amely mintegy három év előkészítő munka után valósult meg, csaknem 400 tárgy látható, ezek közül 50-et más intézmények kölcsönöztek a BTM számára. Tájékoztatása szerint 29 műtárgy külföldi gyűjteményből származik, így például Olaszországból, a firenzei Uffizi-képtárból, a Bargello- és a Medici-könyvtárból, a vatikáni könyvtárból, illetve Németországból, Ausztriából, Csehországból. Számos remekművet még soha nem állítottak ki Magyarországon - hangsúlyozta a főigazgató.

A bemutatott műtárgyak biztosítási értéke meghaladja az ötmilliárd forintot. Bodó Sándor reményét fejezte ki, hogy a kiállítás a történelemtudományt és a köztudatot is számos ismerettel gazdagítja, Mátyásról pedig árnyaltabb és áttekinthetőbb képet ad az érdeklődőknek. A Kubinyi András akadémikus emlékének ajánlott tárlat kurátora Végh András és Farbaky Péter.

A szervezők szerint a kiállítás keretét Mátyás trónra jutása, illetve fiának, Corvin Jánosnak az utódlására, azaz a dinasztia-alapításra tett kísérlete adja. A látogatók a portréművészet alkotásain keresztül megismerkedhetnek a király és a királyné személyével, az udvar hatalmasaival, de a tárlat bemutatja a hadakozáshoz és a művészetpártoláshoz nélkülözhetetlen pénzügyi alapokat is, elvezet a király hadi táborába, végigkísér az udvar helyszínein, a budai, a visegrádi és a bécsi palotán, beavat a vallási élet megnyilvánulásaiba, végül Corvina-kódexek és szobrok segítségével megidézi az újra az antikvitás felé forduló, humanista szellemi központot.

Az érdeklődők megnézhetik a Mátyást megelőző uralkodók tárgyait is. A családi rezidenciát, Vajdahunyad várát térképekkel, litográfiákkal, tervrajzokkal, multimédiás eszközökkel idézik fel. Látható II. Pius pápa és II. Mohamed török szultán portréja, Mátyás első titkos pecsétje, Beatrix királyné öccsének, Aragóniai Jánosnak a kódexe, Hunyadi-címeres majolikapadló, de a tárlaton rekonstruálják a királyi asztalt is, fedeles díszserleg, kupák, poharak, majolikatálak segítségével.

A tárlatot szerdán Sólyom László köztársasági elnök nyitotta meg. A kiállítás komplex, egy ember, egy téma köré szervezett tárlat - mondta az államfő a reneszánsz év keretében tartott rendezvényen. Sólyom László kiemelte: a kiállításon az érdeklődők választ kaphatnak arra, ki volt Mátyás király, találkozhatnak azzal a "valódi nagysággal", amit a reneszánsz felmutatott, de a tárlat kitér arra is, hogyan reflektálunk ma a reneszánszra.

A köztársasági elnök rámutatott arra, hogy Mátyás király az egyik legismertebb uralkodó volt Magyarországon és Európában. Mint mondta, nemcsak a sokszoros határhelyzetben lévő korszak, a reneszánsz, hanem a Mátyás király személyiségében meglévő kettősség is megérdemli a figyelmet, egyebek mellett az, hogy köznemesből vált királlyá.

A tárlaton bemutatott anyag konkrét, gyönyörködtető, elgondolkodtató - vélekedett az államfő, aki szerint a műtárgyakat sajátos érzéssel szemlélheti az érdeklődő, hiszen már tudja, mi következett Mátyás uralkodása után. Ezzel az "utólagos tudással" érdemes elgondolkodni azon is, mennyire fogjuk fel, értékeljük saját korunkat - tette hozzá.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár