2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Váci tablókon kel életre a Hunyadiak világa

2008. március 16. 16:00

Hunyadi Mátyás életét bemutató kiállítás nyílt Vácott, a Madách Imre Művelődési Központban, ahol az érdeklődők 40 tablón követhetik nyomon a reneszánsz uralkodó tevékenységét.

A Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából meghirdetett Reneszánsz Évhez kapcsolódó kiállítás egyben a Váci Tavaszi Fesztivál nyitánya is. A kiállítás anyagát egybegyűjtő Dobai János történész, Vác díszpolgára elmondta: a gyűjtemény a reneszánsz kor nagy magyar királyának családfáját is a néző elé tárja. Bemutatja például apját, Hunyadi János kormányzót, a középkori Magyar Királyság egyik legkiemelkedőbb hadvezérét, akinek nevéhez az 1456-os nándorfehérvári diadal fűződik.

Az emlékév alkalmából kiadott bélyeg

Kisebbik fia, Mátyás 1443-ban Kolozsváron született és humanista szellemiségű nevelést kapott. Eredetiben olvasott Nagy Sándor bátorságáról, Hannibál találékonyságáról szóló elbeszéléseket. Uralkodását - amint a tablók képein nyomon lehet követni - 1458-ban kezdte meg - tette hozzá a történetíró.

A bemutatón értékes bélyeggyűjteményen követhető végig Mátyás életútja. Az egyik ilyen kis műalkotás például azt a mozzanatot örökíti meg, amikor az alig 14 éves ifjú király 1458. február 14-én fehér lovon bevonul Budára, hogy elfoglalja a trónt. Egy másik sorozat, a 2001-ben kiadott Korona Blokk azokat a királyi főket ábrázolja - köztük Mátyást - akik fejükön viselhették a Szent Koronát.

A kiállítás legértékesebb képe Mátyás király halotti pajzsát ábrázolja. Bécsben, 1490. április 6-án bekövetkezett halála után holttestét hajón Budára vitték, innen került Székesfehérvárra. Díszes halotti pajzsát egy régi kötetben fellelt apró kis kép örökítette meg, amelyet számítógép segítségével nagyítottak ki, és így ismerheti most meg a közönség - hangsúlyozta a gyűjtő.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár