2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Amikor a történelem csak díszlet

2008. január 4. 12:00

Polgárháború és szagorgia

Hideghegy (2003)

A történet:
Egy katonának sorozott fiú az édenkertből a földi pokolba csöppen, ám a vérszivattyú borzalmai helyett inkább a családot választaná, és hazaszökik szerelméhez. Ez persze nem olyan könnyű, mint korábban gondolta.

A háttér: Az amerikai polgárháború csak ritkán látható a filmvásznon; Gettysburg borzalma, vagy a szökevényekre vadászó polgárőrök félelmetes valóságot festenek elénk.

Miért szeretjük: A még lerongyolódva is kisminkelt Nicole Kidmant Jude Law szeretné viszontlátni, a filmet a magyar nézők számára Az angol beteg miatt kedves, és már történelmi gyakorlatot szerzett Anthony Minghella rendezte. Pluszpont, hogy mindezt a Kárpátokban forgatták.

A jó, a rossz és a csúf (1966)

A történet:
Három kétes alak egy elásott aranyszállítmány nyomába ered, a szálak bogozgatása közben pedig végigjárhatjuk az amerikai polgárháború színtereit a hadifogolytábortól egészen a csatatérig és a kihalt, deszkafejlécektől hemzsegő temetőig.

A háttér: Leone a spagetti-westernek készítése során egy átmeneti kornak állított máig maradandó emlékművet: bár a hazai iskolákban szinte semmit nem tanítanak a határvidék valóságáról, a Volt egyszer egy vadnyugat vasútépítése, a dollár-filmek mexikói közege és a polgárháborús kegyetlenség embertelensége sokunk számára alapélmény.

Miért szeretjük: Szinte minden percéért; örök klasszikus; film- és történelemrajongóknak kötelező alkotás.

Parfüm (2006)

A történet:
A világ legismertebb kultrendezője, Stanley Kubrick egyik megvalósulatlan álma végül egy német direktor segítségével került a filmvászonra. Bár Kubrick a regényt a szagok érzékeltetésének lehetetlensége miatt megfilmesíthetetlennek tartotta, ebben az esetben a technikai korlátokat feszegetik.

A háttér: Milyen lenne az ideális  történelmi film szagokkal - tehetjük fel a kérdést, és bár egyelőre nincs válasz, az alkotás után a virtuális bűz mindenkinek orrában megmarad. A higiénia történetének kedvelői élvezettel nézhetik végig, ahogy a kora újkor mocskos világa minden képzeletet felülmúl.

Miért szeretjük: A különös gyilkosságok, és a tökéletes illat készítése a furcsa és egyáltalán nem szerethető főszereplővel együtt emlékezetes filmélmény.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár