2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amikor a történelem csak díszlet

2008. január 4. 12:00

Impressziók és benyomások

Tökéletes trükk (2006)

A történet:
Egy tragikus haláleset után őrült versengés kezdődik két tehetséges illuzionista között, akik mindketten a tökéletes trükköt szeretnék megtalálni. Ez végül mindkettejüknek sikerül, a kérdés már csak az, kinek mekkora árat kell fizetni érte.

A háttér: Az előző századforduló korának Angliája mellett a modern tudomány egyik igen kevéssé értékelt zsenijével is találkozhatunk: Tesla kísérletei, az elektromosság térhódítása és a feltaláló Edisonnal vívott, szinte csak épphogy érzékeltetett küzdelme félelmetes erővel jelenik meg a filmvásznon.

Miért szeretjük: Nolan filmjében a történelem csak háttér, nem tulajdonítunk neki fontosságot, de szerves részét képezi az eseményeknek.
Amerikai gengszter (2007)

A történet:
Egy manhattani nyomozó szembekerül a helyi alvilág drogbárójával, aki alacsony áraival és új kábítószer terjesztési módszereivel emelkedett fel. A hasonló alkotásokban megszokott módon a rendőrök is korruptak, így a férfinak egyedül kell leszámolni nemezisével.

A háttér: Ridley Scott a hatalmas eposzok helyett most a Keresztapa világát varázsolta a 70-es évek elejének Harlemjébe, kedvenc színészével, Russel Crowe-val a főszerepben, aki frufrut növesztett a szerep kedvéért. A rendezőtől megszokott pontosság ebben a filmben is megjelenik, és a valóság nem olyan idilli, mint a YMCA-fiúk bulija.

Miért szeretjük: Scott jelen esetben eltalálta a megfelelő hangulatot, ám akit nem győzött meg, biztos lehet abban, hogy egy-két éven belül érkezik a direktor saját, akár egy órával is hosszabb verziója.

Taxidermia (2005)

A történet:
Három történet, három kor, három férfi. Nagyapa, apa, fiú. Egy tisztiszolga, egy élsportoló és egy preparátor mester. A Parti Nagy Lajos novellái alapján készített családtörténet olyan 20. századi valóságot vetít elénk, amely Szabó István napfényes világától igencsak eltér.

A háttér: A szürreális sztori az első világháború, a kommunista-szocialista Magyarország és a kiüresedett 90-es évek idejébe kalauzol. A hangsúly az egyéni nyomorúság és a tönkrement sorsok művészi megformálásán van.

Miért szeretjük: Nehéz lenne azt állítani, hogy a film szerethető, viszont az erőteljes képek felejthetetlenül beleégnek a nézőbe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár