2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emlékművet kaphat a Vörös báró

2007. december 11. 12:00

Komoly vitákat válthat ki Lengyelországban, hogy az első világháború egyik legjobb pilótájának szülővárosa emléket állítana Manfred von Richthofennek.

Manfred von Richthofen az első világháború legeredményesebb `ásza` volt. 1912-ben a lovasságnál lett hadnagy, és a háború kitörésekor előbb Oroszországban, majd a nyugati fronton is lovastisztként harcolt. Az állóháború kialakulása után a tétlenségre ítéltetett lovasságtól átkérette magát a gyalogsághoz. 1915-ben repülős tanfolyamra küldték, melyet 1916-ban fejezett be.

Ezt követően kezdődött el gyorsan felfelé ívelő karrierje, mely világhírt szerzett neki. 80 légigyőzelmével csúcstartó lett, és a repülőerők szervezésén is sokat dolgozott. Tűzpiros Fokker Dreideckerét (melyről a "Vörös báró" nevet is kapta) nem sokkal a pilóta 26. születésnapja előtt, 1918. április 21-én lőtték le, egyes tudósítások szerint egy kanadai pilóta, más források alapján ausztrál egységek légvédelmi tüze.

A férfi a mai napig legendásnak számít szülővárosában, Schweidnitz-ben, amely azonban a 20. századi határváltozások miatt ma Swindnica néven Lengyelországhoz tartozik. A készülő emlékmű felállítása éppen ezért nem lesz problémamentes, hiszen nem könnyű egy német katonára emlékezni a mai napig a háborúk emlékén tépelődő, és a náci megszállás több millió áldozatát gyászoló országban. Német-lengyel viszonylatban még ma is számos vitás kérdés van, amelyekről tárgyalni is alig hajlandóak.

Swindnica polgármestere, Jerzy Gaszynski ezen szeretne változtatni az új emlékművel, és szerinte az is jó lenne, hogy ezáltal többen látogatnának el hozzájuk. Júniusban a város vezetősége részvételével már felavattak egy emléktáblát a Richthofenek egykori otthonának kertjében: a gránit alapra helyezett vastábla arra emlékezik, hogy abban a házban élt az első világháború legjobb pilótája.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár