2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kritizálják az ausztrál történelemtanítást

2007. november 15. 13:00

John Howard ausztrál miniszterelnök "szégyenletesnek" nevezte az ország történelemoktatását, és bejelentette, hogy a tárgyat kötelezővé teszik a 9. és 10. osztályosok számára.

A miniszterelnök szerint az iskolákban rendszertelenné vált a történelemtanítás. `Úgy gondolom, hogy az ország súlyosan elhanyagolta az ausztrál történelem oktatását. A tematika rendszertelen és összefüggéstelen. Szégyen, hogy a történelem Ausztrália több iskolájában nem is önálló tantárgy. Nagyon közönyösen és önelégülten viszonyolunk a történelemhez.`

John Howard szerint 2009-től a diákoknak legalább 150 órát kell kapniuk az ausztrál történelemből. A tanterv a 9-10. osztályosok számára készült, de a 10 témából az első hármat már 8. osztályban is el lehet kezdeni. A miniszterelnök az ausztrál történelem kötelező oktatását a brit nemzetközösség oktatási megállapodásába is bele akarja vetetni. "Írni fogok az országok vezetőinek, hogy fogadják el az ausztrál kormány erre irányuló javaslatát. Együttműködést fogok kérni az értékelési technikákra, a tanmenetre és a pénzügyi forrásokra vonatkozóan."

Példaként Új-Dél-Wales történelem-tanmenetét emelte ki: "A történelemtanítást Új-Dél-Wales-ben sokkal komolyabban veszik, mint máshol. Hogyan határozhatjuk meg, merrefelé tartunk, ha nem értjük, honnan jövünk?  Alapvető, hogy ezt felfogjuk." Szerinte a történelmet nem partizán módra kell tanítani: "Nem liberális vagy munkáspárti történelmet akarok, hanem pontos történelmet. Azt akarom, hogy tisztában legyünk sikereinkkel, de hibáinkkal és bűneinkkel is".

A miniszterelnök hangsúlyozta az ausztrál bennszülöttek történelmének ismeretét is: "Én nem tanultam sokat az őslakosok történelméről, aminek oktatását évtizedeken át elhanyagolták. Most azonban fel kell venni a tananyagba. Azt hiszem, hogy az volt a rossz a történelemtanítással, hogy csak témaköröket tanítottunk, és elmaradt az elbeszélő megközelítés."

Howard 50 millió ausztrál dollár kiegészítő támogatást ígért az iskolai program számára. A juttatást 1238 iskola között osztják szét, amelyek közül 829 állami intézmény. A támogatás összege évenként és iskolánként 20 ezer ausztrál dollár lesz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár