2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kakaósörből készülhetett az első csokoládé

2007. november 14. 10:00

A csokoládé alapanyagának számító kakaóból már a korábban gondoltnál 600 évvel korábban szeszesitalt erjeszthettek.

A régészek Puerto Escondido hondurasi faluban i.e. 1100-ból számazó cserépedényeket találtak, amelyek pórusaiból Patrick McGovern, a Pennsylvani Egyetem kutatójának vezetésével sikerült kivonni a kakaó kémiai nyomait. A szakértők szerint ezzel nagyjából 600 évvel tolódott régebbre a kakaófogyasztás története.

Ennek alapján úgy gondolják, hogy a spanyol hódítás előtti Közép-Amerikában fogyasztott kakaósör igen hasonló lehetett a Dél-Amerika egyes törzsei által a mai napig készített, chichának nevezett italhoz.

Rosemary Joyce, a Berkeley Egyetem kutatója szerint a most azonosított nyomok is arra utalnak, hogy - bár a folyamat eredete még ma is ismeretlen - a kakaóból elsőként egy erjesztett, sörszerű italt készíthettek. A sörfőzök aztán valamivel később, i.e. 900 és 600 között adhattak először az erjesztett italhoz őrölt kakaóbabokat, hogy az attól sűrűbb legyen, és szerinte az ital ekkor nyerhette el a csokis ízt. A Cornell Egyetem kutatásvezető régésze, John Henderson szerint később elágazott a folyamat: míg Közép-Amerika lakói az édesebb illetve sűrűbb kakaó- és csokoládéitalok felé mentek el, addig Dél-Amerikai lakói a sörfőzést fejlesztették tökélyre.

De hogy is lesz csokoládé a kakaóból? A kakaófák egész évben virágzanak és teremnek. A kb. 20 cm hosszú termésekben 40-60 mag (kakaóbab) van pépes terméshúsba ágyazva. A friss kakaóbab élvezhetetlen: a kakaó jellegzetes íze fermentálás, szárítás és pörkölés után jelenik meg. A feldolgozás során a kakaóbabon kívül a pépes terméshús is szerephez jut. A nyers kakaó minőségét megszabó reakciók a magban zajlanak ugyan le, de a pépes hús egyes bomlástermékei - elsősorban az ecetsav - fontos szerepet játszanak a magok változásaiban. További részletek a Chemoneten.

A folyamat vége már ismert: a megőrölt magokat kukoricaliszttel, vízzel, esetleg mézzel keverve, és az egyik orchidea termésével, a vaníliával, illetve chilivel ízesítve habzó italként fogyasztották. Ez volt az első csokoládéital a világon.

A kutatás részletei a Proceedings of the National Academy of Sciences legújabb számában olvashatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár