2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Becsábítanák a diákokat a múzeumokba

2007. október 31. 16:00

Míg tavaly országosan 11,6 millió látogatója volt a múzeumoknak, a szaktárca 2013-ra azt szeretné elérni, hogy 15 millió érdeklődő, köztük a jelenleginél több diák látogasson el az intézményekbe.

A szakállamtitkár a Bajor Gizi Színészmúzeumban tartott sajtótájékoztatón elmondta: szeretnék, ha a jövőben a látogatók között a diákok, gyerekek nagyobb arányban jelennének meg, mint az elmúlt években, amikor az érdeklődők 34-35 százaléka volt diák. Ennek érdekében az Alfa-program keretében kiemelten támogatják a múzeumpedagógiai területet.

Azt szeretnék elérni, hogy 2013-ra akár 15 millió látogatója legyen a múzeumoknak, s 45-50 százalékot érjen el a diákok aránya. Ezt a célt próbálják meg az elkövetkező évek programjaival támogatni - tette hozzá Schneider Márta.

Példaként említette egyebek mellett, hogy az Alfa plusz program keretében a múzeumok iskolabarát fejlesztésére, az oktatás és képzés szerepének erősítésére európai uniós forrásból csaknem 3,4 milliárd forintot lehet megpályázni gyermekközpontú, látványközpontú, illetve virtuális múzeum kategóriában. A szakállamtitkár hangsúlyozta, hogy a következő évtől kiemelt hangsúlyt kívánnak helyezni a kulturális vidékfejlesztésre is, így a helyi közösségek identitásának megőrzését elősegítő programokra, valamint az emlékházak-tájházak komplex megújítására.

Vonzóbb külsővel: a megújult Mátra Múzeum Gyöngyösön

Szólt arról, hogy egyre nagyobb arányban jelennek meg a külföldi látogatók a múzeumokban, felmérések szerint egy-egy nagyobb kiállítás igazi vonzerőt jelent a turisták számára. A szakállamtitkár a 2008-ban megrendezendő nagy kiállítások között említette a Magyar Nemzeti Múzeumban megnyíló, a szkíták aranykincseit bemutató tárlatot, valamint a természettudományi múzeum jégkorszakot feldolgozó kiállítását. Emellett kiemelte a 2008-as Reneszánsz év eseményeit.

Emlékeztetett arra, hogy az Alfa-program, amelyet 2004-ben indított útjára a tárca, nem csupán egy infrastrukturális megújítási program, hanem a múzeumi tartalmi munka és tevékenység szemléletváltó programjaként indult el. Schneider Márta elmondta, hogy a program középpontjában az állandó kiállítások megújulása áll, erre fordították a legnagyobb összeget: az elmúlt négy évben 1,2 milliárd forintnyi állami forrással támogatták a vidéki múzeumokat. Ebből az összegből 18 új állandó kiállítás jött létre és 20 állandó tárlat újult meg - tette hozzá.

A szakállamtitkár az Alfa-program eredményei között említette a nagy nemzetközi kiállításokat, valamint az állományvédelmi programot, amelynek célja a múzeumi műtárgyvédelem. Az utóbbi  célra 2003-2006 között több mint 300 millió forintot fordított a minisztérium - közölte. Schneider Márta a sajtótájékoztatón bemutatta a program első három évének eredményeit összegző, Múzeumok változásban című kötetet, amely 35 múzeumot, helytörténeti gyűjteményt, illetve kiállítóhelyet mutat be. Mint mondta, a 2008-as programok forrásai rendelkezésre állnak a 2008-as költségvetésben, kiegészülve uniós fejlesztési forrásokkal.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár