2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felújították a hollókői falumúzeumot

2007. október 27. 14:00

A felújított falumúzeumot csütörtökön adták át, a Nógrád megyei faluban azt is ünneplik, hogy az önkormányzatnak sikerült megszereznie az üzemeltetési jogot.

A Phare-pályázaton nyert pénzből elvégezték a tetőszerkezet teljes cseréjét, a belső festést, tapasztást, és kicserélték a múzeum kerítését.

Lengyel Ágnes, a múzeum anyagával rendelkező balassagyarmati Palóc Múzeum néprajzos munkatársa elmondta: az 1909-ben épült, háromosztatú, falimasinás tüzelőberendezéssel felszerelt házban eredetileg 1964-ben nyílt meg a múzeum, abban az évben gyűjtötték össze a tárgyakat, berendezéseket Hollókőn.

A közepes gazdasági állású, gyermekével együtt élő család élettereként berendezett múzeum a 20. század első felének paraszti világát idézi. Sajátos faluképet őriz a pitvar, a konyha, a szoba és a kamra. Az ősi palóc ház egyterű mivoltára utal, hogy a szobát nevezték "ház"-nak, itt őrzik a régi típusú lócákat, a falon a ritkán használt cifra tálakat, a kilenc párnával felvetett tornyos ágyat, a fiatalasszony hozományát.

Az épületben többek között a négyfiókos kasznyi, a bölcső és a rózsás láda találhatók, a használati eszközök között a kamrában tartott krumplitörőt, cséphadarót, köpülőt, a konyhai szalmadikót, valamint az udvaron az állattartás eszközeit láthatjuk.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár