2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tanácskozás a harangtörténet aktualitásairól

2007. június 6. 08:00

Harangöntőkről, műhelyeikről, a harangvédelem aktuális kérdéseiről, valamint a legújabb harangtörténeti és régészeti kutatásokról adnak átfogó képet magyar és külföldi szakemberek.

Az Országos Műszaki Múzeum Öntödei Múzeuma (ÖM) és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) közös szervezésében megrendezendő 6. harangtörténeti tudományos tanácskozás célja a hazai és néhány külföldi kutató által elért legújabb eredmények megismerése, megismertetése.

A harangtörténeti kérdések és kutatások mellett olyan témákról is hallhatnak beszámolót a három napos ankéton az érdeklődők, mint a harangtornyok kilengésével kapcsolatos műszaki problémák, a megfelelő villamosítási megoldások, vagy a harangtartó szerkezetek igénybevétele.

Az előadásokat poszterkiállítás egészíti ki. A június 30-ig látogatható tárlat a magyar régészettudomány harangokkal kapcsolatos eredményeit mutatja be: azokat a feltárásokat kíséri végig, melyek a hazai középkori harangöntés módszereinek meghatározásában döntő szerepet játszanak.

Az érdeklődők megismerkedhetnek például a honfoglalás előtti harangöntés Zalavárott talált nyomaival, egy pusztaszeri és egy diósgyőri harangöntő gödör feltárásával, a 650 éves visegrádi nagy harang töredékeivel, valamint az I. Rákóczi György fejedelem által működtetett sárospataki ágyú- és harangöntő műhellyel. A tudományos tanácskozást június 9-én este orgonakoncert zárja a Mátyás-templomban, Trajtler Gábor és Pál Diana orgonaművészek közreműködésével.

A harmadik napon a résztvevők nógrádi tanulmányúton vesznek részt, amelynek keretében meglátogatják Tereske katolikus templomát, megtekintik Szügy, Patvarc és Nógrádszakál védett harangjait. A szécsényi középkori sekrestye és a városi múzeum megtekintése után, hollókői látogatással zárul szombaton a 6. harangtörténeti ankét.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár