2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Kalandozások Pannóniában: római falak védték Rákóczi csapatait

2007. szeptember 25. 13:00

Nyergesújfalu mai köztemetője egy füves fennsíkon található, míg onnan kelet felé indulva egy árkokkal szabdalt felszínű területre érünk.

Nyergesújfalu területén a Sánc-hegy lábánál előkerült terrazzo- és falmaradványok alapján ítélve egy polgári település, feltehetőleg Crumerum vicusa található. Maga az erődítmény a hegy tetején épült, amely északi és nyugati oldalán rendkívül meredeken szakadt a mélybe.

Pococke följegyezte, hogy a 18. században néhány vastag falat és latin feliratot is lehetett még látni a római erőd területén. A krónikás azt is leírja, hogy II. Rákóczi Ferenc csapatai erődítményt emeltek a dombtetőn, de ezt a gróf Pálffy János és gróf Guido Starhemberg által vezetett császári csapatok hamarosan elfoglalták. A hatalmas földsáncokból álló erődítmény azonban a római erőd maradványait teljesen megsemmisítette. Ezek nyomait láthatjuk, mikor a füves területen sétálgatunk, vagy légifotókat nézegetünk.

Légifotók a helyszínről a Civertan oldalán

Szerencsére rendelkezünk egy olyan légi felvétellel is, amelyen a földsáncok között helyenként kivehető a római falak vonala. Ezek szerint a megfigyelések alapján a castellum kissé előreugró kaputornyokkal és késő római korban legyező alakú saroktornyokkal rendelkezett. Egy illegális ásatásból az is kiderült, hogy a porta praetoria 1 méter vastag falú kaputornyának belső mérete 1,5x1,5 méteres volt. Római falak a hegy nyugati oldalán is megfigyelhetők, és az északi oldalon a 15. században épített kis kápolna falához is római téglákat is használtak. A plébánia falában a mai napig látható egy feliratos kő, amely fölött császárszobor állhatott.

A Nyergesújfalun előkerült római kori leletek az esztergomi Keresztény Múzeumban, a Balassa Bálint Múzeumban, a Vármúzeumban, a Magyar Nemzeti Múzeumban, a tatai Kuny Domokos Múzeumban és sok magángyűjtőnél találhatók. A helytörténeti kutatások magas színvonala és a lokálpatrióták lelkesedése előrevetíti egy helyi kiállítás létrehozását is. A település minden évben a Crumerum Napok keretében emlékezik meg az egykoron római település életéről.

Web: www.lugio.hu, www.ripapannonica.hu
Blog: romaikor.blogter.hu, romanage.blogter.hu

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!