2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az első lombikbébi

2007. augusztus 29. 14:00

1978-ban az észak-angliai Oldham kórházban egy látszólag teljesen mindennapos kislány született. A baba azonban már születése előtt történelmet írt: lombikban fogantatott.

A dél-holland nyelvű flamandok és a francia nyelvű vallonok közötti konfliktus rendezésére létrejött a Stuyvenberg-paktum: meghatározták a paritásos alapon flamandokból és vallonokból álló kormány jogkörét. A paktum azonban alkotmányossági aggályok miatt nem lépett életbe és a belga miniszterelnök lemondásához vezetett.

Aldo Moro kereszténydemokrata politikust, aki korábban miniszter, valamint több ízben miniszterelnök volt, a Vörös Brigádok terrorszervezet tagjai elrabolták. Nyolc héttel később agyonlőve találták meg a politikust. Lemondott az olasz köztársasági elnök: Giovanni Leone távozásának oka korrupció és adócsalás volt, a politikus többek között a Lockheed konszern megvesztegetési botrányának is részese volt.

Olajpestis a breton parton: a libériai zászló alatt hajózó Amoco Cadiz 250 ezer BRT-s tartályhajó katasztrófája Bretagne partjainál páratlan méretű környezetszennyezést okozott.

Augusztus 6-án, 80 éves korában elhunyt VI. Pál pápa. Utódjául a Rómában összegyűlt konklávé augusztus 26-án Albino Luciani olasz bíborost választotta, aki az I. János Pál nevet vette fel. Az új egyházfő alig 33 nap múlva elhunyt, utódja Karol Wojtyla lengyel bíboros lett, aki II. János Pál néven foglalta el a pápai trónt.

Számos határincidens után a vietnami csapatok bevonultak Kambodzsába. A katonai akció célja a Pol Pot-rezsim megdöntése és új, Vietnam-barát politikai vezetés hatalomra juttatása volt. A közel-keleti békéhez közeledtek a felek: Anvar Szadat egyiptomi elnök és Menáhem Begin izraeli miniszterelnök a marylandi Camp Davidben, Jimmy Carter amerikai elnök vidéki rezidenciáján állapodott meg a szerződésről.

Novemberben a "népek temploma" amerikai szekta kereken 900 tagja a guyanai dzsungelben öngyilkosságot követett el.

Cyrus Vance, az USA elnökének személyes képviselője, az Országházban rendezett ünnepségen adta vissza Magyarországnak a Szent Koronát és a koronázási ékszereket. A Várnegyedben átadták a felújított Várszínházat. A Minisztertanács engedélyezte a fizetővendégek fogadását lakásokban és üdülőkben. Magyarországra látogatott Willy Brandt, majd ünnepélyesen fogadták Reza Pahlavi iráni sahot, akit díszdoktorrá avatott az ELTE.

Taliándörögdön felavatták a magyar űrtávközlés földi állomását. Átadták a forgalomnak az M3-as autópálya Budapest-Gödöllő szakaszát. Megindult a Tájak-korok-múzeumok mozgalom. Szabó Miklós történész kezdeményezésére megkezdődtek a magánlakásokon tartott, ellenzéki Hétfői Szabadegyetem előadásai.

1978-ban született Franziska van Almsick úszónő, Audrey Tautou színésznő, Callum Blue színész, Kobe Bryant kosárlabdázó, Nelly Furtado énekesnő, Mandula Petra teniszezőnő, Josh Hartnett színész. Az év híres halottja volt Aram Hacsaturján zeneszerző, Umberto Nobile repülő úttörő, Robert Shaw színész, Willy Messerschmitt repülőgép mérnök, Margaret Mead antropológus, Golda Meir politikus, Ed Wood filmrendező, Hauser Arnold művészetszociológus, Nagy László költő, Ignotus Pál, Bozsik József labdarúgó.

Szeretne többet tudni?

Böngésszen az 1978-as év további eseményei között!
A 100 év - 100 kép filmsorozat többi epizódja megtekinthető az alábbi weboldalon: http://www.tv-history.tv

Kölcsönözze ki a sorozat többi részét és nézze meg közel DVD minőségben a T-Online Tékában!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár