2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Kalandozások Pannóniában: keleti napistennek hódoltak Camponában

2007. július 25. 13:00

A Campona név hallatán az emberek többségének a nagytétényi bevásárlóközpont jut eszébe, és kevesen tudják, hogy így hívták az Aquincumhoz közeli római települést és erődöt is.

A castellum a Nagytétényi Kastélymúzeumhoz közeli területen, a tábor körüli katonai település (vicus militaris) pedig a mai Nagytétény alatt fekszik. Több jelentős régészeti feltárás folyt az erőd és környékének területén, és ma is a szabadban tekinthető meg a porta principalis sinistra (keleti kapu) és a porta praetoria (déli táborkapu). A leletanyag nagy része a Nemzeti Múzeumba került, míg a kőemlékeket sokáig a Kastélymúzeum kiállításán lehetett megtekinteni. A Kastélymúzeum szeptemberi Ókori Víg Napok keretében emlékezik meg kétnapos programjával Camponáról és mutatja be az ókor kultúráját.

Légifotók a nagytétényi kastélyról a Civertan oldalán

Az első palánktábort Domitianus császár uralkodása alatt építették az ala I Tungrorum Frontoniana katonái. Ezt a tábort a 2. század első harmadában 180 x 200 m alapterületű kőerőd váltotta fel: falait két-két torony erősítette, kívülről hármas árok övezte. A régészek feltárták a parancsnoki épületet (principia) és még néhány további épület részleteit is. A castellum jelentős átépítésére csak a 330 körüli szarmata betörés után kerülhetett sor, amikor legyező alakú saroktornyokat kapott, s két oldalkapuját patkó alakú tornyokkal elfalazták.

Campona a Duna menti római limes gyenge pontja volt, ugyanis a téli hideg időjárás alkalmával befagyott folyón bárki korlátlanul átkelhetett. Egész települések váltak ilyenkor a tűz martalékává, vastag égési rétegeket hagyva a feltáró régészek számára. Feltehetőleg ekkor került a földbe a Zsák utcában feltárt éremkincs is, amely a szarmaták elől elásott tábori pénztár lehetett.

Az erőd maradványai hó alatt

A castellumot a leletek tanúsága szerint az 5. században is használták. A Dolichenus vallás mellett a katonák körében igen elterjedt volt az úgynevezett Mithrász-kultusz, aminek több emléke is előkerült a limes mentéről. Campona egyik jelentős feltárt emléke szintén ehhez a valláshoz köthető, egy domborműves Mithras-kultusztábla formájában.

Web: www.lugio.hu, www.ripapannonica.hu
Blog: romaikor.blogter.hu, romanage.blogter.hu

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár