2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Kalandozások Pannóniában: római tábor vaskori halmokon

2007. július 17. 13:00

Százhalombatta tipikus példája annak, hogy egy kedvező fekvésű terület hosszú időn keresztül tud otthont adni a különböző kultúráknak.

Százhalombatta neve elsősorban nem római kori emlékei, hanem a település nevében is szereplő vaskori halmok miatt ismerős a régészet iránt érdeklődő számára. A mintegy 120 halom i.e. 7-5. században élt emberek sírjait rejtik, a telep Érd és Batta határában helyezkedik el, amelynek helyén a gondos feltárások után házrekonstrukciókat is tartalmazó régészeti parkot hoztak létre.

Légifotók a táborról a Civertan oldalán

A hely stratégiai jelentőségére a rómaiak is felfigyeltek, és a mai Dunafüred területén Matrica [mátrika] néven katonai tábort és települést alapítottak. A település neve "territorium Matricensis" formában maradt fent egy oltárkő töredéken, amely igen ritka a magyarországi római limes mentén.

Az első jelentős eredményeket hozó kutatások Dormuth Árpád és Mócsy András nevéhez fűződnek, amikor megállapították az építési periódusokat és az erőd főbb paramétereit. Újabban Kovács Péter végzett feltárásokat, amelynek során pontosították az addigi megállapításokat. Így derült fény arra, hogy az erőd közel négyzet alakú, 152x155 méter kiterjedésű, és a kőépítmény előtt Traianus kori palánkerődítmény állt a területen. Az ásatások eredményeként váltak ismertté az északnyugati és a délkeleti saroktornyok, a porta praetoria, principales sinistra és dextra valamint a principia (papancsnoki) épülete.

Szerencsére az egész erőd épen maradt, mert a Duna nem tudta elpusztítani a hozzá legközelebb eső keleti oldalt. A kőtábort a markomann háborúk után építette a cohors milliaria Maurorum a Commodus alatt elterjedt egyharmad részével kiugró kaputornyokkal és beugró saroktornyokkal. Ezt a dátumot erősítette meg egy, a principia falának vakolatában talált Marcus denarius is. A római szokásokra volt ugyanis jellemző, hogy a nagyobb épületek készítésekor érméket rejtettek el a bejáratok, kapuk kövezése alá.

Az erősség mellett található a vicus, azaz a táborhoz tartozó település. Intercisa után itt találták meg a következő római katonai fürdőt, amelynek romjai ma is megtekinthetők. Gazdag leletanyagú kiállítás tekinthető meg a nemrég felújított Matrica Múzeum kiállításán is, ahol a régészeti parkban egész évben gazdag programokkal várják az érdeklődőket.

Web: www.lugio.hu, www.ripapannonica.hu
Blog: romaikor.blogter.hu, romanage.blogter.hu

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár