2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Melegbombát tervezett az amerikai hadsereg

2007. június 14. 12:00

Nemrég közzétett dokumentumok szerint az Egyesült Államok hadserege egy olyan vegyifegyvert szeretett volna kifejlesztetni, amely az ellenfél katonáit meleggé tette volna.

Edward Hammond, a Berkeley Egyetemen a biológiai- és vegyifegyverekkel foglalkozó Sunshine Project vezetője az információszabadsági törvény segítségével jutott hozzá a légierő daytoni Wright Laborjának egy titkos dokumentumához, amit aztán a CBS-hez továbbított. Azokból ugyanis az derült ki, hogy a hadsereg 7,5 millió dollárt igényelt egy különleges fegyver kifejlesztésére, ám a javaslatot elutasították.

Az ohiói labor előterjesztésében az szerepelt, hogy a bomba kémiai összetevője homoszexuális érzelmeket keltett volna az ellenfél katonáiban, "és így a csapattestek összeomlottak volna, mert a katonák hirtelen egymás számára lettek volna vonzóak" - mondta el Hammond.

A kémiai anyag a szakértők szerint egyfajta feromon volt, amely belégzéssel vagy a bőrre kerülve már minimális adagban is kifejtette volna a hatását. Az ötletet először 1994-ben terjesztették elő, nem sokkal az Öböl-háború befejezése után. Az előterjesztés szerint a fegyver "undorító, de egyáltalán nem halálos".

A hír komoly felháborodást váltott ki Amerikában a szexuális jogokért küzdő csoportok között, akik szerint "a történelem során sok meleg és leszbikus szolgálta a hadsereget, így rájuk nézve igazán sértő, ha azt hiszik, hogy egy homoszexuális hadsereg letenné a fegyvert. Ez azért is abszurd, mert az orvosi kutatások szerint a szexuális irányultságot nem lehet ilyen módon befolyásolni."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár